Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2005 09:16

BMW, Volkswagen: Στα ύψη οι πωλήσεις τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ

Η Bayerische Motor Werke AG, η Porsche AG και η Volkswagen AG, αύξησαν τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αποτέλεσμα της ζήτησης για νέα μοντέλα, όπως το ανασχεδιασμένο Jetta της Volkswagen και το 911 της Porsche.

Οι πωλήσεις των 15 ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 91.444 οχήματα, σύμφωνα με την Autodata Corp. Το μερίδιο αγοράς τους αυξήθηκε 0,2% στο 7,8%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,8%, στο 1,17 εκατ. επιβατικά και ελαφρά φορτηγά αυτοκίνητα.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, κυρίως η Volkswagen, η Porsche και η BMW, αύξησαν τις πωλήσεις τους, καθώς τα λιγότερο οικονομικά σε καύσιμα αυτοκίνητα, τα μεγάλα SUV, έχασαν πωλήσεις φέτος. Ο μέσος όρος των λιανικών τιμών πώλησης βενζίνης, αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 3,07 δολ. το γαλόνι τον Σεπτέμβριο, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» από τον Κόλπο του Μεξικό, καταστρέφοντας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ. Η μέση τιμή της βενζίνης αυτήν την εβδομάδα κυμάνθηκε στα 2,15 δολ., μία αύξηση 21% από την έναρξη του 2005.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, Volkswagen, αύξησε κατά 4,8% τις πωλήσεις της τον Νοέμβριο, για Τρίτη φορά, μέσα σε τέσσερις μήνες.

Η αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να κερδίσει αγοραστές, μετά τις ζημίες της το εννεάμηνο του έτους στη Β. Αμερική, διευρύνθηκαν στα 818 εκατ. ευρώ (960 εκατ. δολ.), έναντι 614 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο. Η Volkswagen στο σύνολο του 2004 έχασε συνολικά στην περιοχή 907 εκατ. ευρώ.

Η BMW, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο, είπε ότι οι πωλήσεις των αυτοκινήτων της με το σήμα της και των Mini στις ΗΠΑ, αναρριχήθηκαν 11%, φθάνοντας στα 26.844 οχήματα τον περασμένο μήνα, μετά την αύξηση της ζήτησης για τα νέα της μοντέλα, όπως της Σειράς 3.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Helmut Panke, αύξησε πέρυσι κατά 14% τα καθαρά κέρδη της BMW στα επίπεδα ρεκόρ των 2,22 δισ. ευρώ, καθώς τα νέα μοντέλα προσήλκυσαν αγοραστές έναντι των μοντέλων Mercedes-Benz της DaimlerChrysler.

H Porsche, η πιο κερδοφόρα αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, είπε, ότι οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 10%, φθάνοντας στα 2.675 οχήματα. Η εταιρεία, πραγματοποιεί περίπου το 40% των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ. Πέρυσι, παρουσίασε τα νέα της μοντέλα 911 και Boxster.

H DaimlerChrysler, η πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, είπε ότι οι πωλήσεις των αυτοκινήτων της Mercedes-Benz μειώθηκαν 2,9% τον Νοέμβριο, φθάνοντας στα 18.284 οχήματα. Η Mercedes εμφάνισε τις πρώτες της ζημίες σε τριμηνιαία βάση μετά από 13 χρόνια, φέτος, καθώς το κόστος των ανακλήσεων αυτοκινήτων και της αναδιάρθρωσης του τμήματος παραγωγής των Smart, ήταν υψηλότερο φέτος.