Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015 09:25

Market beat: Η πολιτική σκηνή και η τεχνική ανάλυση κάνουν τη βδομάδα πολύ κρίσιμη

Αυτή τη βδομάδα στο ταμπλό θα αναπτυχθεί η προσδοκία των θεσμικών για επίλυση της κρίσης χρέους ομαλά ή η απογοήτευση από την ανακάλυψη νέων αδιεξόδων στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Τεχνικά επίσης για να μειωθεί η πιθανότητα εγγραφής ακόμα χαμηλότερων τιμών για το μέσο όρο και την πλειονότητα των μετοχών του ΧΑ είναι απαραίτητη η απομάκρυνση από τα χαμηλά της προηγούμενης Δευτέρας.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επέμενε να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Αυτή τη βδομάδα στο ταμπλό θα αναπτυχθεί η προσδοκία των θεσμικών για επίλυση της κρίσης χρέους ομαλά ή η απογοήτευση από την ανακάλυψη νέων αδιεξόδων στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Τεχνικά επίσης για να μειωθεί η πιθανότητα εγγραφής ακόμα χαμηλότερων τιμών για το μέσο όρο και την πλειονότητα των μετοχών του ΧΑ είναι απαραίτητη η απομάκρυνση από τα χαμηλά της προηγούμενης Δευτέρας. Για αυτά συνεπώς η στήλη θεωρεί κρίσιμη αυτή τη βδομάδα που οι αισιόδοξοι αναμένουν να περάσουν από τη βουλή τα μέτρα για το νέο μνημόνιο ύψους άνω των 80 δις ευρώ. Αν ως την Πέμπτη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ελληνική Βουλή, τότε η εκταμίευση μιας δόσης που θα επιτρέψει την αποπληρωμή υποχρεώσεων της χώρας προς την ΕΚΤ θεωρείται δεδομένη.

Οι θεσμικοί του ΧΑ κινήθηκαν εντός των πλαισίων που όρισαν οι ειδικές συνθήκες στις οποίες βρέθηκε η ελληνική οικονομία μετά τις 30 Ιουνίου. Όσοι το ξέχασαν υπενθυμίζουμε πως η χώρα δεν διαθέτει την ικανότητα να δανειστεί από την ελεύθερη αγορά, γιατί η αξιοπιστία της έχει γκρεμιστεί από το τέλος του 2009. Αλλά έχει ανάγκη δανεικών για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο εξωτερικό και το εσωτερικό και συνεπώς, για να θεωρηθεί εξασφαλισμένη η συνέχεια στην οικονομική δραστηριότητα, οι αναλυτές και οι επενδυτές θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη ενός προγράμματος στήριξης. Το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση ως τις 30 Ιουνίου, που έληξε η παράταση του δεύτερου μνημονίου, έφερε το δάνειο γέφυρα αλλά όχι και ένα πρόγραμμα στήριξης. Μόνο την δυνατότητα για να συμφωνηθεί ένα νέο μνημόνιο εξασφάλισαν οι τελευταίες ψηφοφορίες της Βουλής. Συνεπώς για την ώρα η πορεία σε αχαρτογράφητα νερά συνεχίζεται.  

Η πρώτη εβδομάδα μετά από αναγκαστική αργία 25 συνεδριάσεων αποτέλεσε το ξεκίνημα του ΧΑ στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Της χρονιάς που τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο πέμπτος μετά τα μνημόνια κυβερνητικός συνασπισμός και ο πρώτος με την αριστερά κυρίαρχη. Θα λέγαμε μάλιστα ότι ως τώρα οι συναλλαγές κατέτειναν στην αναζήτηση νεότερων χαμηλών, με εξαίρεση μια ανοδική περίοδο, από τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου ως τις 20 Φεβρουαρίου, που τελείωσε με την υπογραφή του ΥΠΟΙΚ στη συμφωνία για παράταση του δεύτερου μνημονίου.

Στη διάρκεια των πέντε συνεδριάσεων σημειώθηκαν νεότερα χαμηλά τελευταίων 12 μηνών για τους ΓΔ και 25άρη τα οποία προκλήθηκαν από τις πιέσεις που άσκησαν οι θεσμικοί στις τραπεζικές μετοχές. Θεώρησαν βέβαιη την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης τους αφού θα αποτιμηθούν οι επιπτώσεις των capital control στους ισολογισμούς τους. Κατόπιν αυτού αρκετοί θεώρησαν σκόπιμο να ξεφορτώσουν από τα χαρτοφυλάκιά τους τις τράπεζες του 25άρη για να βρεθούν με ρευστό που θα επανατοποθετήσουν αφού γίνουν γνωστές οι συνθήκες των μελλοντικών ΑΜΚ. Οι ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ με εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από -61% και ως -64%  έχαναν περισσότερο από -12% τη μέρα όταν η ΕΤΕ ψαλιδιζόταν περίπου -10% όσο και η ΑΤΤ που έχασαν στη βδομάδα -51% και -50%.  Ο μέσος όρος βούλιαξε κατά -15,20%, χάνοντας -3,04% τη μέρα και ο 25άρης -16,4%, με ημερήσια μέση πτώση -3,28% ενώ ο FTSEM με -15,62% έπεφτε -3,12% ανά συνεδρία.

Οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν εξάρτηση από τις τράπεζες του ταμπλό καθώς ήταν επί δεκαετίες από τις «καλύτερες» μετοχές του δεν είναι δυνατό να έχουν ανεβασμένο επενδυτικό φρόνημα. Όσοι ωστόσο έδειξαν εμπιστοσύνη σε μετοχές του, κατά τη στήλη, αντιτραπεζικού μπλοκ αισθάνονται δικαίωση από την τακτική της διαφοροποίησης έναντι του κινδύνου. Αφού η ΑΡΑΙΓ εμφάνισε κέρδη +12,14% (λόγω κυκλικότητας), η ΟΛΠ +11,50% (από ανακούφιση για την παραμονή των Κινέζων), η ΕΕΕ +9,60% (λόγω ζέστης και θέρους) ενώ μαζί με την ΜΟΗ (+0,82%) ήταν τα blue chip που αυτή τη δύσκολη βδομάδα για την πλειονότητα των μετοχών του ΧΑ σημείωσαν υψηλό εβδομάδας που ήταν και μέγιστο τελευταίου 12μηνου. Στην ομάδα των ανοδικών βρίσκονται και οι ΕΥΔΑΠ +2,74% και ΛΑΜΔΑ +2,72% ενώ μια αμέσως επόμενη ομάδα με αμυντικά χαρακτηριστικά είναι όσα blue chip έχασαν λιγότερο από -3% ήτοι το ένα πέμπτο των απωλειών των βασικών δεικτών. Ήταν οι ΕΧΑΕ -3,1%, ΤΙΤΚ -1,87%, ΜΕΤΚ -1,41% και η ΓΡΙΒ -0,82%. Δέκα λοιπόν από τις 25 μετοχές έδωσαν δείγματα γοητείας ικανής να τους δώσουν είτε πορεία πολύ καλύτερη του μέσου όρου είτε και κέρδη ενίοτε αξιόλογα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας 

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ κόσμος

Λιγοστεύουν τα μονοπάτια για κερδοφόρες επενδύσεις

Οι επενδυτές δεν έχουν διαμορφώσει ένα σαφές όραμα σχετικά με το ποια επενδυτικά λιμάνια εξ όσων προσφέρονται, θα αποτελέσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2015 πηγή κερδών για τα κεφάλαιά τους. Μετά από μια περίοδο που κακόμαθαν, καθώς κέρδη σημείωναν οι μετοχές τα ομόλογα και οι αγορές εμπορευμάτων, τώρα υπάρχει μια αμφισβήτηση σχετικά με την πρόοδο της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αυτή προκύπτει από διάφορα αίτια που αξίζει να παρατηρήσουμε ονομαστικά.

ΗΠΑ: «Η οικονομία των ΗΠΑ αναδύθηκε από τη νηνεμία του χειμώνα με μια μέτρια ανάκαμψη στη διάρκεια της άνοιξης, αλλά η ιστορικά υποτονική ανάπτυξη φαίνεται ακόμα πιο υποτονική, καθώς εισέρχεται στο έβδομο έτος. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το ευρύτερο μέτρο των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται από την οικονομία συνολικά, αυξήθηκε με ετήσιο προσαρμοσμένο ρυθμό 2,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Πράγματι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω από συρρίκνωση -0,2% που είχε  αναφερθεί προηγουμένως. Ωστόσο παρά τις αναθεωρήσεις, στοιχεία που χρονολογούνται περισσότερο από τρία χρόνια δείχνουν πως η ήδη πιο αδύναμη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανάκαμψη από ύφεση, ήταν χειρότερη από ό, τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα. Με το ΑΕΠ να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2% μεταξύ του 2012 και του 2014, μειωμένο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις». Με αυτή την εισαγωγή σε άρθρο της WSJ επιχειρούν να πείσουν πως η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει μεν, δεν αποκτά ωστόσο τους ρυθμούς που επιθυμούν οι αναλυτές των αγορών.

Η εικόνα των χρηματιστηρίων της Wall Street είναι αρνητική σε εβδομαδιαία βάση και έδωσε αφορμή στον David Stockman να δηλώσει στο CNBC πως «οι μετοχικές αξίες είναι μια καταστροφή που απλά περιμένει να συμβεί». Το στέλεχος της κυβέρνησης Ρήγκαν δήλωσε την Πέμπτη πως ο S&P 500 έχει διαπραγμάτευση - στο μεγαλύτερο μέρος του 2015 - σε ιστορικά στενό εύρος τιμών. Έχοντας φέτος μετακινηθεί μέχρι σήμερα, μόλις 1% υψηλότερα. Περιμένει λοιπόν οι ταύροι της αγοράς, οι traders και οι μέσω προγραμμάτων software αγοραστές τελικά… να συνθηκολογήσουν. Επιμένει πως η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχει δημιουργήσει ένα «σουπερνόβα» (αστρική ύλη με ανέλεγκτη παραγωγή ύλης και ενέργειας) χρέους, και τα σημάδια δείχνουν πως «το τέλος της φούσκας που επέτρεψαν να εξελιχθεί οι κεντρικές τράπεζες, θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια ύφεση».

Ιαπωνία: Ανάπτυξη με καρδιακή αρρυθμία. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,8% σε μηνιαία βάση των Ιούνιο στην Ιαπωνία, αλλά δεν είναι αυξημένη παρά μόνο 2,0% σε ετήσια. Παρά μια βουτιά 37% του γιεν από τα τέλη του 2013, η οποία δεν έδωσε ώθηση στις εξαγωγές όσο αναμενόταν από τους υποστηρικτές της πολιτικής του πρωθυπουργού Άμπε τα γνωστά Abenomics. Οι αναλυτές πρέπει επίσης να είναι απογοητευμένοι από τον χαμηλό ρυθμό του πληθωρισμού στην Ιαπωνία που ήταν μόλις 0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. 

Πλήθος πληγωμένων τίγρεων: Η Ιαπωνία ίσως δεν ευνοείται από τα Abenomics επειδή έχει γίνει όλο και περισσότερο εξαρτώμενη από την οικονομία της Κίνας, η οποία επιβραδύνεται σημαντικά. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει στις οικονομίες της Σιγκαπούρης, Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας, όπως αποδεικνύεται από του αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής τους που ήταν αντίστοιχα -4,9%, -1,9%, και -1,6% σε σχέση με πέρυσι.

Υπάρχει παλμός στην Ευρωζώνη: Υπάρχουν σημάδια ζωής στην Ευρωζώνη, αν και η περιοχή παραμένει σε μηχανική υποστήριξη. Η ΕΚΤ συνεχίζει να εισφέρει πολλά ποσά ρευστότητας στη νομισματική ένωση. Ωστόσο, η δανειοδοτική δραστηριότητα παραμένει σε ύφεση. Η προκαταρκτική εκτίμηση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την Ευρωζώνη τον Ιούλιο ήταν μόλις 0,2% σε ετήσια βάση, με τον δομικό πληθωρισμό στο 1,0%, και οι δύο είναι πολύ χαμηλότερα από στόχο της ΕΚΤ, του 2%.

Κίνα: Μεγάλη γνωστή άγνωστη παράμετρος παραμένει το κατά πόσον η πρόσφατη κατηφόρα στην χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας αποτελεί προάγγελο σοβαρών οικονομικών πρόβλημα στη χώρα. Ήταν τελικά μια φούσκα που έσκασε, ή οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις ήταν απλά μια καταπληκτική ευκαιρία αγοράς; Αρκετοί από τους γενικά αισιόδοξους αναλυτές, ειδικά για την Κίνα εκτιμούν ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα συνεχίσει να επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά παράλληλα δεν περιμένουν παγκόσμια ύφεση που θα προκύψει από μια απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι δεν είναι αγοραστική ευκαιρία οι ρευστοποιήσεις των κινεζικών μετοχών.

Χρυσός – Greek case

Υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμένη ζήτηση χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο σημείωσαν από την Barclays. «Από τον Σεπτέμβριο του 2014 ο χρυσός παρουσιάζει υστέρηση απόδοσης από άλλα περιουσιακά στοιχεία «επενδυτικό καταφύγιο», όπως τα Γερμανικά ομόλογα και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Οι επενδυτές απέσυραν χρήματα από παράγωγα με βάση την τιμή του χρυσού, ακόμη και όταν η ελληνική κρίση χρέους έφθασε στο αποκορύφωμά της τον Ιούνιο». Οι συνολικές εκροές κατά τους τελευταίους δύο μήνες ήταν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σύμφωνα με την ανάλυση της  Barclays.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο χρυσός είναι απλώς ένα αδρανές, άχρηστο μέταλλο, κατάλληλο πλέον μόνο για κοσμήματα. Ο ρόλος του στην χρηματοπιστωτική αγορά είναι τόσο παρωχημένος όσο το άλογο στον τομέα των μεταφορών, ή ο τηλέγραφος στην επικοινωνία. Όπως είναι γνωστό, ο Ben Bernanke είπε, ότι είναι απλώς μια «παράδοση».

Στο άλλο άκρο βρίσκονται εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο χρυσός είναι απαραίτητος. Είναι τα χρήματα της φύσης, είναι τα «ειλικρινή χρήματα», και για αυτό είναι υγιές χρήμα. Οι καταχρήσεις που διαπράττονται από τις εμπορικές τράπεζες και τις κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις κάνουν την επανάληψη του ιστορικού ρόλου του αναπόφευκτη. Είναι απλά θέμα χρόνου.

Όταν ο χρυσός ήταν πάνω από 1.800 δολάρια η ουγγιά και αυξανόταν, με την πρώτη ελληνική κρίση, μια ποσοτική χαλάρωση παντού και μια παγκόσμια οικονομική κρίση μόλις δύο χρόνια πίσω, τα επιχειρήματα πως «Ο χρυσός-είναι-τα ιδανικά χρήματα» έμοιαζαν ισχυρά. Τώρα ο χρυσός είναι στα 1100 και σε πτώση, οι χρηματιστηριακές αγορές είναι ισχυρές, οι οικονομίες έχουν ανακτήσει ρυθμό και η ελληνική κρίση διατηρείται μια χαρά, έχει το πάνω χέρι το επιχείρημα «ο χρυσός-είναι-ιστορία». Έτσι, αυτό που η Κίνα - αυτή η τεράστια, αναδυόμενη υπερδύναμη - σκέφτεται και κάνει, καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό για το ποια άποψη θα επικρατήσει.

Ηedge funds στα commodities

Όχι τόσο… hedge, όσο δηλώνει το όνομα της κατηγορίας τους, αποδείχθηκαν τα Hedge Funds στα commodities. Οι ζημιές που σημειώνουν προκάλεσαν την αφύπνιση των επενδυτών που ζητούν πίσω τα κεφάλαιά τους, καθώς οι απώλειες διαρκώς μεγαλώνουν. Όταν ακόμη και η Cargill Inc., η μεγαλύτερη στον κόσμο έμπορος σιτηρών, αποφασίζει να ρευστοποιήσει τα δικά της hedge funds, είναι σημάδι ότι οι κερδοσκόποι στις αγορές των βασικών προϊόντων βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ο δείκτης Newedge Commodity Index Trading δείχνει πως το πρώτο εξάμηνο τα hedge funds που επικεντρώνονται στις πρώτες ύλες κατά μέσο όρο θα χάσουν χρήματα.

Ενώ τα hedge funds έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν χρήματα σε bull και bear αγορές, οι διαχειριστές έχουν μια προκατάληψη να στοιχηματίζουν σχετικά με την αύξηση των τιμών και έμειναν ευάλωτες στην πτώση του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Donald Steinbrugge, διευθύνων σύμβουλος της Agecroft Partners LLC. Το Bloomberg Commodity Index υποχώρησε 29 τοις εκατό και 18 από τα 22 συστατικά του βρίσκονται σε bear market. «Κανείς δεν θέλει να πιάσει ένα μαχαίρι όταν πέφτει, και η ζήτηση για hedge funds με προσανατολισμό τα εμπορεύματα είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε ο κ. Steinbrugge, του οποίου η εταιρεία βοηθά Funds να βρουν επενδυτές.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδαο S&P500 κλείνοντας στις 2077,57 μονάδες είχε επίδοση -1,25% και στο 2015 -0,22%, αποκτώντας πάλι αρνητική απόδοση. Ενώ ο Dow έχασε -1,79% και πλέον αποδίδει -3,42% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε -0,98% με επίδοση +1,29% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, βούτηξε -2,57%, με επίδοση έτους πλέον +0,18%. Ο δε Nasdaq100  με μεταβολή -1,65%, έχει κέρδη για το 2015 +5,28%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά κατά -0,16% στα 1093,30 δολάρια με απώλειες στο έτος -7,77% ενώ το αργό πετρέλαιο έχασε -6,46% και από τις 31/12/2014 χάνει περίπου -21,38%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε 0,68% και η ετήσια επίδοσή του είναι +18,76%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ανέβηκε κατά +1,61% με απόδοση το 2015 +17,19% και ο CAC  ακολούθησε +1,42% με απόδοση φέτος +21,42%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έπεσε -0,02% και στο τρέχον έτος κερδίζει 8,74%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε άνοδο +0,71% και στο 2015 κερδίζει 24,68%. Οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας επηρεασμένες από την δυναμική των κινεζικών χρηματιστηρίων είχαν μικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας ήταν ο δείκτης με τη μεγαλύτερη πτώση -4,50%, με απώλειες το τρέχον έτος -2,86%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού που κέρδισε +0,24%, το 2015 αποδίδει +3,98%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -0,98% με επίδοση για φέτος +4,94%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ανέβηκε +0,43%, και στο 2015 αποδίδει +2,68%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -0,32% και το 2015 κερδίζει +4,04%.

ΧΑ

Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, μετά από πέντε βδομάδες αναγκαστικής αργίας και capital control, δεν ήταν τόσο τραγική όσο υποστήριξαν εκείνοι που δεν ήθελαν να ξεκινήσουν οι συναλλαγές. Διότι δεν ήταν μια αλυσίδα πτωτικών κλεισιμάτων. Η αγορά διανθίστηκε από θετικά κλεισίματα και κέρδη σε ορισμένους τίτλους. Ωστόσο ήταν αδύνατο να μην προκληθούν απώλειες στους δείκτες, που για τον ΓΔ ήταν -15,20%, για τον FTSEM -15,62% και για τον 25άρη -16,39%, όταν σε πέντε συνεδριάσεις η ΑΛΦΑ έχασε -62,1%,  η ΕΤΕ -51,1%, η ΕΥΡΩΒ -61,1% και η ΠΕΙΡ -64%. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν για το μέγεθος της καθόδου η ΑΤΤ στο -50%, η ΜΙΓ στο -39% και το ΥΓΕΙΑ στο -28,5%.  

Στατιστική υπόμνηση

Η ανασκόπηση της πορείας του μέσου όρου, για την επαναφορά της στατιστικής μνήμης, από το μέγιστο της αγοράς (στην περίοδο των μνημονίων) ως σήμερα, αποκαλύπτει κίνηση που είναι μια αναζήτηση στήριξης, σε επίπεδα ψηλότερα από τα ελάχιστα του 2012.  Μετά από ανοδική πορεία με έναρξη τον Ιούνιο του 2012 (από τις 471,35 μονάδες κατώτερο του βίου του στο ευρώ) ήρθε η κορύφωση 19 Απριλίου  του 2014 με τον ΓΔ λίγο κάτω από τις 1380 μονάδες (1379,42).

Οι κορυφές στην μετέπειτα πορεία του ήταν (α) 1328,6 στις 10/6/2014, (β) οι 1204 περίπου στις 8/9/2014, (γ) οι 1048,6 στις 8/12/14, (δ) οι 940 στις 24/2/2015 και (ε) οι 854  στις 27/5/2015. Αντίστοιχα εντοπίζονται και τα νεότερα χαμηλά που αναζητά, με το πρώτο (α) στις 19/5/2014 στις 1062,66 μονάδες, (β) στις 8/8/2014 οι 1044,23, (γ) στις 16/10/2014 οι 856,38, (δ) στις 28/1/2015 οι 708,61, (ε) οι 700,02 στις 21/4/2015 και οι 615,08 στις 3/8/2015 δηλαδή στην αρχή της περασμένης βδομάδας.  Από αυτά αναπήδησε περίπου 10% με το κλείσιμο της Παρασκευής. Η αγορά ωστόσο εμφανίζει πλέον καθοδική πορεία διαρκείας περίπου 17 μηνών και μάλιστα από τον Απρίλιο του 2014 έχει διορθώσει 55,41%. Μια πτώση ίδιας τάξης μεγέθους με την πτώση του δείκτη των τραπεζών στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις.

Οι τραπεζικές μετοχές είναι ο μοχλός της καθόδου και θα παραμείνουν σαν παράμετρος που εισάγει νευρικότητα, ως την ώρα που θα γίνει γνωστός ο τρόπος επανάκτησης  της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας επέφερε την μεγαλύτερη πτώση και το μικρότερο όγκο συναλλαγών, λόγω κλειδωμάτων των τραπεζικών τίτλων στο limit down.  Ο ΓΔ με τζίρο πάνω από τα 66 εκατ. ευρώ έχασε -16,23%, και ο 25άρης -16,37% με τον FTSEM στο -16,03%. Τέτοιου μεγέθους καθοδικές μεταβολές είχαν χρόνια να εμφανιστούν αλλά την επόμενη κιόλας συνεδρίαση, οι πιέσεις ήταν τόσο μεγάλες μόνο για τις τράπεζες που έχασαν για δεύτερη μέρα πάνω από -29%. Όμως οι βασικοί δείκτες μείωσαν τον πτωτικό τους βηματισμό, με το ΓΔ στο -1,22% τον 25άρη στο -3,61% και τον FTSEM στο -0,78%. Ο τζίρος την Τρίτη έπεσε οριακά, αλλά την Τετάρτη χτύπησε το μέγιστο για τη βδομάδα, φθάνοντας πάνω από τα 81 εκατ. ευρώ. Ήταν η μέρα που το πλήθος των ανοδικών κλάδων έφθασε τους 6 και οι τράπεζες έχασαν -27%. Έκαναν δηλαδή συναλλαγές χωρίς κλειδώματα αρκετό χρονικό διάστημα. Την Πέμπτη είχαμε μια καθαρά ανοδική συνεδρίαση με τον ΓΔ στο +3,65% τον 25άρη στο +4,81% και τον FTSEM +3,86%. Οι τίτλοι του FTSE25 που κέρδισαν περισσότερο από +9% ήταν μόνο 3 τραπεζικά blue chip και ο ΟΤΕ. Οι κλάδοι με απώλειες ήταν μόνο των εταιριών Εμπορίου και Ακίνητης Περιουσίας, ο δε τζίρος διαμορφώθηκε πάνω από τα 73 εκατ. ευρώ. Ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν των Τραπεζών +17,78%, Υγείας +14,89%, Τηλεπικοινωνιών +9,28%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +7,95% και Κοινής Ωφέλειας +6,03%.

Η τελευταία συνεδρίαση επιφύλαξε θετικό πρόσημο μεταβολής στους ΓΔ και 25άρη (+1,45% και +1,88% αντίστοιχα) και απώλειες -0,27% για τον FTSEM. Ο τζίρος ανήλθε στα 59 εκατ. ευρώ και των πακέτων 22,47. Η μέρα σφραγίστηκε από κινήσεις των ισχυρών θεσμικών που έδωσαν άνοδο, για δεύτερη συνεδρίαση στη σειρά, με τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης σε πτώση.  Οι δείκτες μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις ανέβηκαν κατά ποσοστό από +9% ως +9,9% από το νέο κατώτερο έτους που σημειώσανε τι Δευτέρα, ενώ για τον FTSEM το ελάχιστο βδομάδας ήταν και ελάχιστο τελευταίων 3 μηνών.

Οι επιμέρους μετοχές του 25άρη χωρίζονται σε υποομάδες.

  • Η πρώτη αποτελείται από τα blue chip με τεράστια πτώση σε μια βδομάδα που αλφαβητικά είναι ΑΛΦΑ -62,1%, ΕΤΕ -51,1%, ΕΥΡΩΒ -61,1% και ΠΕΙΡ -64%.
  • Ακολουθεί η ομάδα με blue chip που σημείωσαν διψήφια πτώση και αλφαβητικά είναι ΒΙΟ -16,2%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -11,2%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -18,7%, και ΦΦΓΚΡΠ -13,2%.
  • Η τρίτη ομάδα με πτωτικές για τη βδομάδα μετοχές με πτώση από -9,5% ως το -6% περιλαμβάνει αλφαβητικά ΔΕΗ -6,6%, ΕΛΠΕ -7,5%, ΜΠΕΛΑ -7,7%, ΜΥΤΙΛ -6,7%, ΟΠΑΠ -6,53%, ΟΤΕ -9,15%, ΤΕΝΕΡΓ -9,45%.

Οι άλλες δυο αφορούν τις μετοχές με μικρή καθοδική μεταβολή σε σχέση με την πτώση του 25άρη και τις ανοδικές.

  • Ήτοι με κέρδη έκλεισαν τη βδομάδα η ΑΡΑΙΓ +12,14%, η ΟΛΠ +11,50%, η ΕΕΕ +9,60%, η ΕΥΔΑΠ +2,74%, η ΛΑΜΔΑ +2,72% και η ΜΟΗ +0,82%.
  • Στην ομάδα με αμυντικά χαρακτηριστικά είναι όσα blue chip έχασαν λιγότερο από -3% ήτοι το ένα πέμπτο των απωλειών των βασικών δεικτών. Ήταν οι ΕΧΑΕ -3,1%, ΤΙΤΚ -1,87%, ΜΕΤΚ -1,41% και η ΓΡΙΒ -0,82%.

Τεχνική ανάλυση

Για την ώρα είναι δύσκολο να έχουμε συμπεράσματα για τις διαθέσεις των επενδυτών στο ΧΑ μέσα από την κατεύθυνση των κινήσεών τους στα παράγωγα.

Αν παρατηρήσουμε ότι η πορεία του 25άρη από το μέγιστο της αγοράς (στην περίοδο των μνημονίων) ως σήμερα, είναι μια αναζήτηση στήριξης ψηλότερα από τα ελάχιστα του 2012. Σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2012 και ήταν οι 167,93 μονάδες ως κατώτερο μέρας και βίου του δείκτη στο ευρώ και οι 169,88 σε επίπεδο κλεισίματος. Υπενθυμίζουμε πως είχαμε τότε την προεξόφληση του Grexit πριν την ανάδειξη κυβέρνησης από τις τότε εκλογές και κυρίως πριν ο Μάριο Ντράγκι κάνει τη δήλωση ότι η ΕΚΤ θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να μην επιτρέψει διάσπαση της ζώνης του ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2012 που έκανε από το Λονδίνο αυτή τη δήλωση ο Ντράγκι  οι αγοραίοι έδειξαν να τον εμπιστεύονται και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ με τις ενέργειές του ποτέ δεν άφησε αμφιβολίες για το περιεχόμενο της δέσμευσής του.

Μετά από ανοδική πορεία με έναρξη τον Ιούνιο του 2012 (από τις 170 μονάδες χονδρικά κατώτερο του βίου του στο ευρώ) ήρθε η κορύφωση 18 Απριλίου  του 2014 με τον 25άρη λίγο κάτω από τις 446 μονάδες (445,52 μονάδες μέγιστο και κλείσιμο στις 442,39). Οι κορυφές στην μετέπειτα πορεία του ήταν (α) 428,5 στις 10/6/2014, (β) οι 388,5 περίπου στις 8/9/2014, (γ) οι 335,5 στις 8/12/14, (δ) οι 281,4 στις 24/2/2015 και (ε) οι 256,5 στις 27/5/2015.

Αντίστοιχα εντοπίζονται και τα νεότερα χαμηλά που αναζητά, με το πρώτο (α) στις 19/5/2014 στις 343 μονάδες, (β) στις 8/8/2014 οι 367, (γ) στις 16/10/2014 οι 282,5, (δ) στις 28/1/2015 οι 210, (ε) οι 206 στις 21/4/2015 και οι 186,6 στις 3/8/2015 που παραβιάστηκαν στιγμιαία την Τετάρτη με τον 25άρη στις 184,6 μονάδες ενδοσυνεδριακά. Δηλαδή στην αρχή της περασμένης βδομάδας ο δείκτης των παραγώγων πέρασε κάτω από τις 190 μονάδες βρέθηκε δηλαδή σε επίπεδα που απέχουν από το ιστορικό χαμηλό του 20 μονάδες.  Από αυτά αναπήδησε περίπου 9,3% με το κλείσιμο της Παρασκευής. Η αγορά ωστόσο εμφανίζει πλέον καθοδική πορεία διαρκείας περίπου 17 μηνών και μάλιστα από τον Απρίλιο του 2014 έχει διορθώσει 54,8%. Φαίνεται απίθανο να μην επαναφέρουν τον 25άρη στο χαμηλό του Ιουνίου του 2012 αν γίνει σαφές πως θα στηθούν στη χώρα κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες με τη χώρα εκτός προγράμματος στήριξης.  Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας στην πολτική σκηνή και στο ταμπλό.

Από τις συναλλαγές κοντά στον Ιούνιο του 2012 αποκαλύπτεται πως μεταξύ του ελάχιστου βίου του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στο ευρώ και της τρέχουσας τιμής οι συναλλαγές έχουν ορίσει δυο ζώνες. Η πρώτη ορίζεται μεταξύ των 170 και 180 μονάδων και η άλλη από τις 180 ως τις 200. Την εβδομάδα που πέρασε ο 25άρης πέρασε μέσα στη δεύτερη ζώνη αλλά οι επενδυτές αποφάσισαν να τον οδηγήσουν την Παρασκευή πάνω από τις 201. Αν τον διατηρήσουν σε αυτή τη ζώνη και τον απομακρύνουν ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών θα ανέβει ενώ στην αντίθετη περίπτωση αυξάνονται οι πιθανότητες να σημειωθεί το χαμηλό βίου για δεύτερη φορά με παρεμβολή χρονικού διαστήματος πάνω από 2 χρόνια.

Παράλληλα η παρατήρηση των στατιστικών της εβδομάδας ακόμα και για τις τράπεζες αποκαλύπτει η δυνατότητα που απέκτησαν οι μετοχές να αντιδράσουν έστω από τα χαμηλά εβδομάδας και έτους που σημειώθηκαν στις πρώτες συνεδριάσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η ΑΛΦΑ που έχασε -62,1% είναι +54,43% ψηλότερα από το ελάχιστό της με τον ΟΛΠ στο +59,23% από τα 9,32 ευρώ της Δευτέρας. Η ΠΕΙΡ  παρά το -64% είναι +34,6% πάνω από το νέο ελάχιστο των 0,107 ευρώ ενώ η ΕΥΡΩΒ είχε τη μικρότερη αναπήδηση +12,0% από τα νέα χαμηλά που ορίστηκαν στα 0,050 ευρώ. Συμπερασματικά το ΧΑ δεν απογοήτευσε, αλλά δυσκολεύτηκε να πείσει νέους επενδυτές. Ωστόσο κράτησε ακόμα και όσους αρχικά ξεφόρτωναν μετά μανίας.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε φρέσκα χαμηλά σε βάθος 1-1 / 2 χρόνια, ενώ τα νομίσματα των οικονομιών που βασίζονται επί των εξαγωγών βασικών προϊόντων, όπως το ρίνγκιτ Μαλαισίας μειώθηκε περαιτέρω σήμερα μετά από στοιχεία για την Κίνα που υπογράμμισαν την αυξημένη επιβράδυνση της ζήτησης στο εργοστάσιο της βιομηχανικής παραγωγής του πλανήτη.

Νέα μηνιαία πτώση των κινεζικών εξαγωγών - η μεγαλύτερη πτώση σε τέσσερις μήνες - και η κατάρρευση των τιμών παραγωγού δείχνει πόσο παραπαίει η ζήτηση βιομηχανικών αγαθών της Κίνας και έχει πλήξει το παγκόσμιο εμπόριο στέλνοντας προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  κινήθηκε πτωτικά και διαπραγματεύθηκε κοντά σε ένα χαμηλό 1-1 / 2 ετών που χτύπησε τον περασμένο μήνα. Έχει πέσει 16% από το Μάιο.

«Οι αγορές αρχίζουν να τιμολογούν την χαμηλότερη ανάπτυξη στην Κίνα και τον τερματισμό της λεγόμενου υπερ-κύκλου για τα εμπορεύματα (commodity super-cycle)», ανέφερε ο Yoshinori Shigemi, αναλυτής της JP Morgan Asset Management.

Αν και οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει εδώ και καιρό μια επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας μετά από χρόνια υπερτροφοδοτούμενης ανάπτυξης, οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από το μέγεθος της επιβράδυνσης και τον αντίκτυπο που είχε στις αναδυόμενες αγορές.

Κατά τους έξι μήνες μέχρι το Μάιο, ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 4% σε ετήσια βάση, με ρυθμό υποχώρησης που δεν έχει παρατηρηθεί μετά από τις παγκόσμιες υφέσεις του 2001 και του 2009, σύμφωνα με οικονομολόγους της BNP Paribas. Μεγάλο μέρος της μείωσης του τρέχοντος έτους έχει προκληθεί από μια παρατεταμένη επιβράδυνση στην Κίνα.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών στο  μεταξύ έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον παράγοντα χαμηλότερη δομικά ανάπτυξη στην Κίνα.

Φέτος μέχρι σήμερα, ο δείκτης MSCI Ασίας εκτός Ιαπωνίας είναι σχεδόν κάτω κατά 7,5% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ σε σύγκριση με μια επίπεδη απόδοση από τον ομόλογό του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.

Από το σχεδόν 32% των εταιρειών στο δείκτη MSCI Asia-ex Ιαπωνίας κατά την αναφορά των αποτελεσμάτων τους οι περισσότερες από τις μισές έχουν υποβάθμιση στις εκτιμήσεις για τα κέρδη τους ανά μετοχή, σύμφωνα με την Credit Suisse.

Επιβράδυνση της Κίνας έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι προσδοκίες, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα δώσει τέλος σε μια δεκαετία σχεδόν των μηδενικών επιτοκίων της, έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που έπληξε περαιτέρω τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών και τα εμπορεύματα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι εργοδότες προσθέσανε 215.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας διατηρείται σε επταετές χαμηλό στο 5,3%, με τα ενδείξεις ότι οι μισθοί έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα.

Οι προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν καταστήσει το δολάριο πιο ελκυστικό για τους επενδυτές με το δείκτη δολαρίου ΗΠΑ .DXY, που παρακολουθεί την απόδοση του αμερικανικού δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, να αυξάνεται μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στις 98,334 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Απριλίου. Σήμερα, βρίσκεται στις 97,670.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,0957 δολάρια, ενώ το γιεν ήταν στα 124,35 γιεν για ένα δολάριο.

Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται χαμηλά για τα σχετικά με την παγκόσμια επιβράδυνση και από την αύξηση του αριθμού εξεδρών άντλησης πετρελαίου των ΗΠΑ.

Οι τιμές των futures του αργού υποχώρησαν σε νέα χαμηλά πολλών μηνών νωρίς σήμερα. Ενώ το Brent έπεσε στα 48,26 δολάρια ανά βαρέλι, όχι μακριά από ένα χαμηλό εξαετίας στα 45,19 που χτύπησε τον Ιανουάριο.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν υπάρχουν

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Ασιατικές μετοχές είναι και θα παραμείνουν ευμετάβλητες

Οι ασιατικές μετοχές παραμένουν ασταθείς τη Δευτέρα με τους επενδυτές να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ το συντομότερο Σεπτέμβριο. Κατά τη στιγμή της γραφής, MSCI Asia και Nikkei αιωρούνται μεταξύ κερδών και απωλειών μετά από κάποια ολίσθηση το πρωί. Στην Κίνα, ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας απέναντι σε στοιχεία που ήταν αδύναμα και σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές τον Ιούλιο και στα μέτρια στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης SHCOMP των blue chip κέρδισε 3,2% και της μικρής κεφαλαιοποίησης ChiNext ήταν στο +3,6%.

Οι Αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν την περασμένη Παρασκευή μετά από άλλο μια στερεή έκθεση για την απασχόληση, η οποία, κατά την άποψή μας, ανοίγει το δρόμο για μια πρώτη αύξηση τον Σεπτέμβριο. Ο S & P 500 υποχώρησε 0,6% και ο Stoxx υποχώρησε 0,9%, ενώ η ισοτιμία του δολαρίου παρέμεινε σταθερή. Παρόλο που η ανάπτυξη σταθεροποιείται σε ένα μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, αφήνοντας αυτές τις οικονομίες σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν υψηλότερα επιτόκια παγκόσμια, η επιδείνωση της δυναμικής της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες κάνει τη χάραξη πολιτικής εκεί πιο προκλητική υπό το πρίσμα της ανόδου στα επιτόκια της Fed.

Η σημαντικότερη ιστορία της περασμένης εβδομάδας στις αγορές ήταν η συνεχής πίεση στα περιουσιακά στοιχεία οικονομιών που συνδέονται με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Αναδυόμενων αγορών και των commodities.  Ως εκ τούτου, μετοχικά και ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια των EM συνέχισαν να υποφέρουν από εκροές.

Στις ΗΠΑ, θα δημοσιευθούν οι λιανικές πωλήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή η Βιομηχανική Παραγωγή (ΙΡ). Στη ζώνη του ευρώ, στοιχεία για τον πληθωρισμό θα δημοσιευθούν την Τρίτη (Ιταλία), Πέμπτη (Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία) και την Παρασκευή (της ζώνης του ευρώ) καθώς και προκαταρκτικό ΑΕΠ δεύτερου εξάμηνου, την Παρασκευή. Περιμένουμε  η μεταβλητότητα του δομικού πληθωρισμού να επιμείνει. Στοιχεία για την αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα δημοσιευθούν την Τετάρτη. Υπάρχουν επίσης πολλά σημαντικά στοιχεία που θα δημοσιευθούν στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Τιμών Παραγωγού, παραγγελίες μηχανημάτων και ποσότητα χρήματος. Στο μέτωπο της πολιτικής, υπάρχουν ανακοινώσεις γύρω από αποφάσεις επί της νομισματικής πολιτικής στην Κορέα, τις Φιλιππίνες, τη Χιλή και το Περού και τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ενδέχεται να συναφθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή 14 Αυγούστου, αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το οποίο επικαλείται πηγές της εφημερίδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χθες Σάββατο η ελληνική πλευρά είχε «μία εξαιρετική συνεργασία» με τους δανειστές της. Κατά την FAS, η συζήτηση επί των προτάσεων για ένα τρίτο πακέτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη και στη συνέχεια να σταλεί για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έπειτα, την Παρασκευή, το πακέτο βοήθειας πιθανώς να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, σύμφωνα με την οποία ο υφυπουργός Οικονομικών Τόμας Στέφεν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των θεσμών με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή το βράδυ, είχε ζητήσει η Ελλάδα να τακτοποιήσει πρώτα το πρόβλημα με τους πρόσφυγες προκειμένου να μπορέσει να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Στις αλλαγές που συζητά η κυβέρνηση σε σχέση με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή, αλλά και τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών, αναφέρεται σε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες «Πρώτο Θέμα» και «Real News», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Ο κ. Αλεξιάδης αποκαλύπτει ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μεγάλη διασταύρωση που γίνεται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης δι' απορρόφησης της Εθνική Πανγαία από τη MIG Real Estate ενέκριναν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τη συγχώνευση θα προκύψουν 241.420.534 νέες μετοχές.

Στις 12/08/2015 θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος της εταιρείας Μύλοι Κεπενού ΑΒΕΕ για τη χρήση 2014.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την απόφαση της από 05-06-2015 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, το μέρισμα της χρήσης 2014 ανέρχεται σε 0,03 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις (άρθρο 40 κ 64 του ν.4172/2013), το προς διανομή μέρισμα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 10%.

Με νέα ονομαστική αξία, 0,99 ευρώ ανά μετοχή, θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. από τις 10/8/2015 οι μετοχές της Κυριακίδης Μάρμαρα. Υπενθυμίζεται ότι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας είχε αποφασίσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 237.195,54 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση φορολογημένων αποθεματικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί με αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά 0,01 ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Άρθρο τουΙταλού πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, με τίτλο «η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση- αστραπή» φιλοξενεί η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. Ο Πρόντι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι λόγω της αντίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων ηγετών στο σχέδιο του Β. Σόιμπλε «να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ», βρέθηκε, τελικά, ένας συμβιβασμός. Ο Ιταλός πολιτικός όμως, κρίνει αρνητικά τον συμβιβασμό αυτόν, διότι «γεννήθηκε σε μια ατμόσφαιρα εγωισμών, μνησικακίας και φόβων» και σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτόν «αποφεύχθηκε η αρνητικότερη εξέλιξη αλλά ετέθησαν οι προϋποθέσεις για νέες εντάσεις».

Η Φινλανδία είναι πιθανόν να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι. Η κυβέρνηση έχει μία πολύ σφιχτή πολιτική ως προς αυτό. Δεν θα δεχθούμε την αύξηση των επιβαρύνσεων της Φινλανδίας ή περικοπές του χρέους της Ελλάδα, είπε ο Τίμο Σόινι στο περιθώριο συνεδρίου του κόμματός του "Οι Φινλανδοί".

Αυξημένα κατά 215.000 ήταν τα μισθολόγια στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας μια σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας και ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των μισθολογίων – πλην του αγροτικού τομέα – κατά 220.000. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,3%.

Κατά 7,3% ή 20,7 δισ. δολάρια ενισχύθηκε η καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve, τα οποία επικαλείται το MarketWatch. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα, όπου η καταναλωτική πίστη αυξάνεται με ρυθμό άνω του 7%.

Τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της αφαίρεσης του δικαιώματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων για το έλλειμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της ανάθεσής του σε ανεξάρτητο θεσμό υπερασπίζεταιο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ.

Σε «θετικό» από «σταθερό» προηγουμένως αναβάθμισε το outlook της Ιρλανδίας ο οίκος Fitch. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη σε «Α-» την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, αναβάθμιση του outlook αντανακλά την ανάκαμψη της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης και τη βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών.