Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2005 00:01

Κέρδη στις ευρωπαϊκές μετοχές

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟ ρεκόρ 3 1/2 χρόνων τερμάτισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για δεύτερη μέρα, καθώς υπάρχει διάχυτη η προσδοκία ότι η επιταχυνόμενη οικονομική ανάπτυξη θα τονώσει την κερδοφορία.

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟ ρεκόρ 3 1/2 χρόνων τερμάτισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για δεύτερη μέρα, καθώς υπάρχει διάχυτη η προσδοκία ότι η επιταχυνόμενη οικονομική ανάπτυξη θα τονώσει την κερδοφορία.

Στον αντίποδα, η εκτίμηση ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ασκεί πιέσεις στους δείκτες της Wall Street ενώ ο Nikkei καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλόντ Τρισέ που ανακοίνωσε προχθές την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για πρώτη φορά από το 2000, δήλωσε ότι τα επιτόκια συμβαδίζουν με το στόχο διατήρησης του πληθωρισμού αμβλύνοντας τις ανησυχίες για σειρά επιτοκιακών αυξήσεων.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές αγορές, εκτός της Ισπανίας και της Ισλανδίας. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο κατά 0,77% στις 5.528,10 μονάδες, στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,79% στις 5.307,99 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.662,50 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,56%.

Στη Wall Street οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί μετά το ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης αρχίζοντας την ημέρα διχασμένοι στον απόηχο της ανακοίνωσης στοιχείων που έδειξαν σταθερή αγορά εργασίας.

Τα κέρδη στην αγορά εργασίας ήταν εναρμονισμένα με τις προβλέψεις αναλυτών όπως και τα μέσα μηνιαία κέρδη που εμφάνισαν οι πρώτοι οκτώ μήνες του έτους πριν τους τυφώνες.

Ενώ τα νέα ήταν ενθαρρυντικά, αναβίωσαν επίσης στοιχήματα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για το άμεσο μέλλον.

Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones είναι χαμηλότερα κατά 0,3% από τις 25 Νοεμβρίου ενώ και οι δύο έχουν σημειώσει άνοδο για πέντε συνεχείς εβδομάδες, Ο Nasdaq είναι υψηλότερα 0,3% και έχει σημειώσει κέρδη για έξι εβδομάδες στη σειρά.

Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε πάνω από τις 15,400 μονάδες για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια κερδίζοντας 1,92%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ