Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές του κλάδου της ενεργείας, μετά την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου για τέταρτη ημέρα, περιορίζοντας τις ανησυχίες, ότι η αύξηση των κερδών ενδέχεται να υποχωρήσει. Οι μετοχές της Cnooc Ltd. και της Inpex Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, οδηγούσαν την άνοδο.

Απώλειες σημείωναν οι μετοχές των εταιρειών του real estate μετά τις οικονομικές εκθέσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες τόνωσαν τις ανησυχίες, ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ωθώντας ανοδικά το κόστος δανεισμού διεθνώς. Οι μετοχές της New World Development Ltd. και της City Developments Ltd. οδηγούσαν τις απώλειες.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 116,86 μονάδες στη 1:05' μ.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να κλείσει με τα υψηλότερα κέρδη σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών. Ο δείκτης των εταιρειών του κλάδου της ενεργείας, σημείωνε τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των 10 λοιπών που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei, σημείωνε άνοδο 0,7% φθάνοντας στια 15.533,76 μονάδες, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 16 Οκτωβρίου του 2000, μετά την κυβερνητική έκθεση η οποία έδειξε ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν περισσότερο απ'ό,τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο. Ο Topix εκτινάχθηκε 0,8%. Οι μετοχές της Sumitomo Metal Industries Ltd. οδηγούσαν την άνοδο.

Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημείωνε άνοδο 0,9% και τη μεγαλύτερη μεταξύ των λοιπών δεικτών στην Ασία.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, σημείωσε άνοδο 0,8% φθάνοντας στα 59,80 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Σημείωσε άνοδο 1,5%,φθάνοντας στα 59,32 δολ. το βαρέλι στις 2 Δεκεμβρίου και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Νοεμβρίου, την τρίτη συνεχόμενη άνοδο. Τα συμβόλαια, βρίσκονται 40% υψηλότερα, σε σύγκριση με πέρυσι.

Την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε 0,3%, σημειώνοντας απώλειες για πρώτη εβδομάδα σε σύνολο έξι εβδομάδων.