Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2005 07:07

Ιαπωνία: 9,6% η αύξηση των επενδύσεων το γ' τρίμηνο

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα ενός έτους αυξήθηκαν οι επενδύσεις στην Ιαπωνίας, καθώς οι επιχειρηματίες του real estate μαζί με τους βιομηχάνους αύξηση τις επενδύσεις τους, καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αυξήσει την κατά 1/ 3 οικονομική της πρόβλεψη για την ανάπτυξη.

Ο δείκτης των δαπανών αναρριχήθηκε 9,6% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας στο Τόκυο, υψηλότερα από τον μέσο όρο του 6,8% που προέβλεπαν επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκα από το Bloomberg News. Οι δαπάνες από τις εταιρείες, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 74%.

Εταιρείες, όπως η Mitsubishi Estate Co. ανακατασκευάζουν τις ιδιοκτησίες τους στο κεντρικό Τόκυο, όπου οι τιμές σταμάτησαν να υποχωρούν για πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία. Οι βιομηχανίες, όπως η Toyota Motor Corp. επίσης επεκτείνονται για να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για εξαγωγές, στηρίζοντας την οικονομίας που υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο εξ αιτίας της χαλάρωσης των καταναλωτικών δαπανών.

Ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε 0,5%, φθάνοντας στις 15.493,55 μονάδες στις 12:34' μ.μ. στ Τόκυο.

Οι επενδύσεις, εκτός του λογισμικού, αναρριχήθηκαν 10,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις των εταιρειών που ρωτήθηκαν, σημείωσαν αύξηση 4,6% το τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι. Τα προ φόρων κέρδη αναρριχήθηκαν 6,6% και με τον χαμηλότερα ρυθμό από το δεύτερο τρίμηνο του 2002, σύμφωνα με το υπουργείο.