Μειωμένα κατά 34,5% στα 47,2 εκατ. ευρώ ήταν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, ωστόσο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,3%, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το 2008.
Μειωμένα κατά 34,5% στα 47,2 εκατ. ευρώ - κυρίως λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας EBITDA - ήταν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, ωστόσο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,3%, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το 2008.
Όπως επισημαίνει η εταιρεία, τα ισχυρά έσοδα ήταν αποτέλεσμα κυρίως των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 0,6%, σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η κινητή τηλεφωνία Ελλάδας επέδειξε ανθεκτικότητα, καθώς τα έσοδα από υπηρεσίες της Cosmote μειώθηκαν κατά 4,6%, ελαφρώς βελτιωμένα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (α’ τρίμηνο 2015: -4,9%).
Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε σε 318,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,0%, ενώ το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA διαμορφώθηκε στο 33,4%.
Αυτό οφείλεται κυρίως στη συγκριτική επίδραση στις επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, όπου το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η κερδοφορία EBITDA ωφελήθηκε πάνω από 9 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτων και μεταχειρισμένου χαλκού. Οι αυξημένες ανταγωνιστικές πιέσεις οδήγησαν σε συρρίκνωση της κερδοφορίας EBITDA στις διεθνείς δραστηριότητες, επηρεάζοντας τα ενοποιημένα αποτελέσματα, παρά τις θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Οι ισχυρές επιδόσεις μας στην Ελλάδα ήδη από το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς συνεχίστηκαν και το δεύτερο τρίμηνο του 2015, οδηγώντας σε ένα πολύ ανθεκτικό πρώτο εξάμηνο.
Όπως είπε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα κατέγραψε για ακόμη ένα τρίμηνο αύξηση εσόδων και σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας EBITDA, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης που ολοκληρώσαμε πρόσφατα. Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες περιορίστηκε περαιτέρω, χάρη στην ποιότητα και την ταχύτητα του δικτύου δεδομένων μας.
«Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς μας δραστηριότητες, το περιβάλλον ήταν αρκετά δύσκολο, με τις ανταγωνιστικές πιέσεις να εντείνονται», πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ, σημειώνοντας πως η σταθεροποίηση των επιδόσεων του ομίλου τους ερχόμενους μήνες θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στη χώρα. «Η υψηλότερη φορολογία ενδέχεται να επηρεάσει την καταναλωτική δαπάνη. Ωστόσο, η συνεχής επένδυσή μας στην ανάπτυξη, στην οποία οφείλονται οι επιδόσεις μας, μας κάνει πιο ανθεκτικούς και μας δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε την όποια εξωτερική επίδραση στην κερδοφορία και τις ταμειακές ροές μας», κατέληξε.
Προοπτικές για το 2015
Για το 2015, υπό την προϋπόθεση θετικών μακροοικονομικών εξελίξεων, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα συνεχίσει τη σταθεροποίηση των επιδόσεών του στη σταθερή και στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, ενώ οι διεθνείς δραστηριότητες θα παραμείνουν υπό έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις.
Οι επενδύσεις του ΟΤΕ αναμένεται να ανέλθουν σε 0,5 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς το κόστος απόκτησης φάσματος.
Αναμένοντας ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες ρευστότητας, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα κλείσει τη χρονιά κοντά στον στόχο που έχει ανακοινώσει για ελεύθερες ταμειακές ροές στα 0,5 δισ. ευρώ.