Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2005 11:04

Virgin Mobile: Σε επίπεδα ρεκόρ οι μετοχές της

ΣΕ επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι μετοχές της Virgin Mobile Holdings Plc, της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που ελέγχεται από τον Richard Branson, μετά την ανακοίνωση της καλωδιακής εταιρείας, NTL Inc., ότι σχεδιάζει να κάνει προσφορά εξαγοράς 835 εκατ. λιρών Αγγλίας (1,44 δισ. δολ.).

Η NTL σχεδιάζει να προσφέρει 323 πένες σε μετρητά ή 0,09298 μετοχές της, για κάθε μία μετοχή της Virgin Mobile, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της NTL. Οι μετοχές της Virgin Mobile εκτινάχθηκαν στις 345 πένες η μία μετά την ανακοίνωσή της, ότι μέσα στα ενδιαφέροντά της είναι η μεγέθυνση της αξίας για όλους τους μετόχους της».

Πριν από σήμερα, οι μετοχές της Virgin Mobile, της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας ασύρματης τηλεφωνίας της χώρας, σημείωσαν μέσα στο έτος άνοδο 37%, καθώς αισιοδοξία επικρατούσε ότι αυτή θα αγοραστεί. Η NTL η οποία είπε ότι πρόκειται να υιοθετήσει το σήμα της Virgin σε όλες τις υπηρεσίες της μετά την εμπορική συναλλαγή θέλει να προσθέσει την τεχνολογία στο δραστηριότητες του Internet, της τηλεόρασης και των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.

Η NTL, οι μετοχές της οποίας έκλεισαν στα 60,10 δολ. η μία στις 2 Δεκεμβρίου στη Ν. Υόρκη, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Virgin είναι προκαταρκτικές και δεν υπάρχει βεβαιότητα για την προσφορά. Η Virgin Group Ltd. του Branson, σχεδιάζει να ανταλλάξει το μερίδιό της 72% στη Virgin Mobile για μετοχές της NTL, σύμφωνα με την τελευταία. Μια συμφωνία θα καταστήσει τον Branson, 55 ετών, τον μεγαλύτερο μέτοχο με μερίδιο 14% και θα τον εξακοντίσει απέναντι στον μεγαλύτερο επενδυτή της BSkyB, της News Corp., τον Rupert Murdoch.

Οι μετοχές της BSkyB έχουν υποχωρήσει 18 πένες, ποσοστό 3,6%, φθάνοντας στις 487 πένες, ενώ διαπραγματεύθηκαν στις 487 πένες η μία στις 8:26' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Οι μετοχές της Virgin Mobile την ίδια ώρα, διαπραγματεύθηκαν στις 339 πένες η μ ία.

Στη γκάμα των εταιρειών του Βranson, συγκαταλέγονται από αεροπορικές μέχρι σιδηροδρομικές εταιρείες και από εταιρείες υποθηκών μέχρι και αναψυκτικών. Η News Corp. εκδίδει βρετανικές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Times και της Sun.

Η Virgin Mobile έχει 4,15 εκατ. συνδρομητές, έναντι 15 εκατ. που έχει η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, O2Plc, η οποία εξαγοράστηκε. Η NTL και η Telewest έχουν μαζί συνολικά 5 εκατ. συνδρομητές έναντι 7,8 εκατ. συνδρομητών ψηφιακής τηλεόρασης που έχει η BSkyB.

Η Virgin Mobile πούλησε μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2004 προς 200 πένες η μία. Δεν έχει στην κυριότητά της δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και αγοράζει τον χώρο από την T-Mobile International AG, το τμήμα ασύρματης της Deutsche Telekom. T-Mobile έχει συμφωνήσει να προμηθεύει την Virgin Mobile μετά την εξαγορά, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η NTL.