Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2005 12:06

BP: Προς απόκτηση μεριδίου 20% στην China Aviation Oil

ΠΟΣΟΝ 44 εκατ. δολ. για μερίδιο 20% στην China Aviation Oil (Singapore) Corp., θα καταβάλλει η BP Plc, βοηθώντας στη διάσωση της κυρίαρχης εταιρείας εισαγωγής καυσίμων της Κίνας, παράλληλα με την απόκτηση της προτεραιότητας στις προμήθειες, στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά.

Η BP, μία κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σιγκαπούρης και η μητρική εταιρεία της εταιρείας εμπορίας καυσίμων, θα επενδύσουν 130 εκατ. δολ. στο τμήμα, του οποίου το χρέος έφθασε τα 555 εκατ. δολ. από τη διαπραγμάτευση παραγώγων πετρελαίου πέρυσι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Η μητρική εταιρεία θα επενδύσει για να διατηρήσει το μερίδιό της 51%.

Η BP, η οποία από τη διαπραγμάτευση πετρελαίου, αερίου και ενεργείας έβγαλε πέρυσι 1,99 δισ. δολ. θα διορίσει δύο διευθυντές καθώς και το σώμα εμπορίας και διοίκησης. Η China Aviation Oil, η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής καυσίμων αεροσκαφών, αναδιοργανώθηκε μετά τη μεγαλύτερη ζημία από ομόλογα στη Σιγκαπούρη.

Με βάση τη συμφωνία συνεργασίας, το σκέλος της ΒΡ στη Σιγκαπούρη θα συμβουλεύει και θα βοηθά την China Aviation Oil στην αγορά καυσίμων αεροσκαφών από ξένες αγορές και θα έχει το δικαίωμα προαγοράς για την προμήθεια του καυσίμου με πιο ευνοϊκούς όρους από εκείνους που εξασφάλιζε η China Aviation Oil, με ανοιχτές προσφορές ή προσκλήσεις για την προμήθεια καυσίμου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ζήτηση της Κίνας σε κηροζίνη, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους καυσίμων αεροσκαφών, ενδέχεται να αυξηθεί 7,4% φέτος και 9% το επόμενο έτος, σύμφωνα με την International Energy Agency (ΙΕΑ).

Τον Ιούνιο η εταιρεία απέσπασε έγκριση από τους πιστωτές της για ένα σχέδιο να καταβάλλει 56,6 σεντς του δολαρίου και να αποφύγει τη διάλυσή της. Το τμήμα της BP έχει λαμβάνει 23,3 εκατ. δολ. από την China Aviation Oil.

O ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής της BP, John Browne, είπε στις 25 Οκτωβρίου ότι προσπαθεί να επεκταθεί στην Κίνα, μέσω και πιθανών συνεργασιών με τις τρεις κρατικές εταιρείες πετρελαίου της χώρας.

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, δραστηριοποιείται σε αρκετά έργα στην Κίνα, τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσομένη οικονομία στον κόσμο και τη δεύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου. Η BP κατασκευάζει εργοστάσιο αιθυλενίου αξίας 2,7 δισ. δολ. σε συνεργασία με την China Petroleum & Chemical Corp., τη γνωστή Sinopec, τη μεγαλύτερη εταιρεία διΰλισης της χώρας.