Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 11:03

Χ.Α.: «Βαρίδι» και σήμερα οι τράπεζες

Έντονη μεταβλητότητα πρατηρείται στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο, διακινώντας τεράστιους όγκους.

Έντονη μεταβλητότητα πρατηρείται στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο, διακινώντας τεράστιους όγκους.

Ειδικότερα, στις 11:00, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,72% στις 648,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 21 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 2,32% στις 189,93 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 15,68% στις 275,35 μονάδες.

Από τα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης υπήρξε μια έντονη μεταβλητότητα, καθώς φάνηκε να διεκπεραιώνονται πολλές ανεκτέλεστες εντολές της χθεσινής ημέρας, εκτοξεύοντας μάλιστα τον όγκο των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. τεμάχια στα πρώτα 10 λεπτά. Οι εντολές αυτές ήταν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ στην Alpha Bank και στην Πειραιώς υπήρξαν και δύο πακέτα που διακινήθηκαν, ύψους 2,5 εκατ. και 2 εκατ. τεμαχίων αντίστοιχα.

Σήμερα, η μετοχή της Εθνικής προσπαθεί να ανακάμψει, μετά το διήμερο sell off. Αν και ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, αυτήν την ώρα βρίσκεται με μικρές απώλειες, την ώρα μάλιστα που η Alpha Bank είναι στο -29,56%, η Πειραιώς στο -27,04% και η Eurobank στο -15,49%.

Στο μεταξύ, το υπόλοιπο ταμπλό είναι σχεδόν μοιρασμένο μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου. Η Τέρνα Ενεργειακή καταγράφει κέρδη 4,89%, ενώ άνω του 3% είναι τα κέρδη των Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο και ΕΥΔΑΠ. Στο +2,90% η ΓΕΚ Τέρνα και στο +2,08% η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά πλέον έχει θέσει ως βασικό της καταλύτη την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Τα μηνύματα από τους Ευρωπαίους είναι πολύ θετικά μέχρι στιγμής, εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι σύντομα θα υπάρξει κάποια συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο της Ελλάδας, το οποίο η αγορά θεωρεί ως θετική εξέλιξη για την κάλυψη της οικονομίας.