Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 16:58

Αντίδραση ΣΕΒΤ για τα περί παραπλάνησης καταναλωτών γάλακτος

«Ακραία και αυθαίρετη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Δημήτρης Δασκαλόπουλος την ερμηνεία του ΕΦΕΤ, όσον αφορά τις επισημάνσεις στις συσκευασίες φρέσκου και παστεριωμένου γάλακτος.

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως η βιομηχανία έχει καλέσει τον ΕΦΕΤ σε διάλογο για τα θέματα αυτά. Εξέφρασε την ελπίδα η σημερινή ανακοίνωση να μην οφείλεται σε πολιτική σκοπιμότητα, και πρόσθεσε πως η εποχή που ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, έχει περάσει, όπως αναφέρει και ο κ. Παπαθανασίου στη δήλωσή του, και αυτό, τόνισε, ισχύει και για τους υπουργούς.

«Σαφώς και υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα η οποία είναι να περάσουμε στην αγορά το μήνυμα ότι κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων και κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει», σχολίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι το γάλα είναι ασφαλές.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, δίδοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα κλαδικού ελέγχου τόνισε ότι «όλες οι εταιρείες, που διακινούν παστεριωμένο και συμπυκνωμένο γάλα, άλλες λίγο, άλλες περισσότερο, παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία για την επισήμανση και τη σωστή πληροφόρηση του καταναλωτή» http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/12/06/1127827.htm .

Σε ανακοίνωση του, ο ΣΕΒΤ, αναφέρει ότι έχει πρώτος και από καιρό επισημάνει και καταδικάσει την ύπαρξη παρεκκλίσεων στην αγορά και συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με τα ίδια του τα μέλη και με τις αρμόδιες Αρχές για την αντιμετώπισή τους. Υποστηρίζει ακόμα ότι εάν εφαρμοστούν οι ερμηνείες του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που δίνει ο ΕΦΕΤ, τότε οι καταναλωτές θα αγοράζουν αύριο συσκευασίες που θα γράφουν επάνω απλά «Γάλα», «Ρύζι» κλπ.