Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 07:52

Αυστραλία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση του ΑΕΠ, στο 0,2%

ΜΕ ρυθμό 0,2% αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο της χρήσης η οικονομία της Αυστραλίας και με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος, καθώς η κυβέρνηση μείωσε τις δαπάνες και οι μειώθηκαν οι εξαγωγές. Πτωτικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας.

Η ανάπτυξη της πέμπτης σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας-Ειρηνικού, υστέρησε των προβλέψεων των 20 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν ότι αυτή θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5%, καθώς της ανάπτυξής της 1,3% το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6%, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ.

Η ανακοίνωση ενδυνάμωσε τις προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού το επόμενο έτος, προκειμένου να στηρίξει τις δαπάνες των καταναλωτών, καθώς η οικονομία εισέρχεται στον 15 ο χρόνο ανάπτυξής της. Σήμερα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Ian Macfarlane και τα μέλη της, διατήρησαν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού για ένατο μήνα στο 5,5%, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Ν. Ζηλανδία, που αυξάνουν το κόστος δανεισμού.

Η οικονομία της Αυστραλίας το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου αναπτύχθηκε λιγότερο από τις δύο μεγαλύτερες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται. Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,7% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι και της Ιαπωνίας με ρυθμό 3%.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 74,94 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:35' μ.μ. στο Σύνδεϋ, από 75,12 σεντς, πριν από την ανακοίνωση του ΑΕΠ και στα 75,34 σεντς, πριν από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας για τα επιτόκια. Η απόδοση 6,25% των κρατικών ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2015 υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 5,43%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.