Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 11:34

Ανοδο για έκτη ημέρα σημείωσε η τιμή του αργού

ΑΝΟΔΟ, για έκτη ημέρα, σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το πέρασμα του τυφώνα «Κatrina» τον Αύγουστο, πριν από την έκθεση, που ενδέχεται να δείξει ότι τα αποθέματα μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα 1,9 εκατ. βαρέλια, ποσοστό 0,6%, σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg. Ο πιο ψυχρός, από τον μέσον όρο καιρός, που προβλέπεται να επικρατήσει στις ΗΠΑ μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, τονώνει τη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης και ωθεί τα διϋλιστήρια να παράγουν περισσότερο καύσιμο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 51 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 60,45 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 60,35 δολ. το βαρέλι στις 4:05' μ.μ .στη Σιγκαπούρη. Ο μαύρος χρυσός σημείωσε άνοδο 5,2% την περασμένη εβδομάδα και βρίσκεται 45% υψηλότερα, σε σύγκριση με πέρυσι.

Χθες, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 3 σεντς, για να κλείσει στα 59,94 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Νοεμβρίου. Οι τιμές του, βρίσκονται 15% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στις 30 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την έλευση του τυφώνα «Katrina» στην ξηρά, καταστρέφοντας πλατφόρμες και εγκαταστάσεις εταιρειών με πετρελαιοειδή στον Κόλπο του Μεξικό.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, σημείωσε άνοδο 1,3 σεντς, ποσοστό 0,73%, φθάνοντας στι 1,785 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη. Τα συμβόλαια, την εβδομάδα που πέρασε, σημείωσαν άνοδο 10%.

Χθες η Royal Dutch Shell Plc ανακοίνωσε ότι ένα από τα δύο μεγαλύτερα τμήματα διΰλισης αργού στο Deer Park του Τέξας έκλεισε, εξ αιτίας διαρροής ενός αγωγού.