Άρχισε η συλλογή στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών, που ξεκίνησαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Άρχισε η συλλογή στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών, που ξεκίνησαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Στο ΓΛΚ μετέβησαν περίπου 12 άτομα από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με βασικό αντικείμενο τη συγκέντρωση στοιχείων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα λειτουργούν -καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων- αρκετές ομάδες εργασίας, που θα αφορούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ), κ.λπ.
Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αναμένεται καυτή, καθώς, όπως γράφει η Ναυτεμπορική, οι εκπρόσωποι των δανειστών άμεσα θα βάλουν στο τραπέζι τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης, νέους φόρους, αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και παρεμβάσεις στα εργασιακά προκειμένου «να κλειδώσει» η τελική συμφωνία.
Για να αποφευχθεί ένα νέο δάνειο-γέφυρα, θα πρέπει οι συζητήσεις να έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα έως το έκτακτο Eurogroup της 11ης Αυγούστου.
Χθες Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις «εμείς θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα και τη συμφωνία του Eurogroup και τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Προχωράμε με οργανωμένο τρόπο και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά στο τέλος».
Ειδικά για το θέμα ενός τρίτου πακέτου με προαπαιτούμενα μέτρα, στο οποίο φέρονται να εμμένουν οι δανειστές, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «μας το ζητούν κάποιοι, αλλά εμείς τους απαντούμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο».
Σύμφωνα μάλιστα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, εκτός από τα ποσά που απαιτούνται για την πληρωμή σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, από την κυβέρνηση ζητούνται επιπλέον ποσά για να μειωθούν τα περίπου 4,5 δισ. ευρώ των οφειλών του Δημοσίου και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ