Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 07:35

Αυστραλία: Αύξηση της απασχόλησης, στο 5,1% η ανεργία

ΑΥΞΗΣΗ, για πρώτο μήνα σε σύνολο τριών μηνών, σημείωσε η απασχόληση στην Αυστραλία των Νοέμβριο, καθώς η επέκταση των μεταλλουργιών οδηγεί την ανάκαμψη, από τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη μέσα σε ένα έτος.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας, μετά την αύξηση της απασχόλησης κατά 28.000 θέσεις, περίπου το διπλάσιο των προβλέψεων των 20 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. O δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5,1% από τα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών του 5,2%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ.

Οι εξαγωγικές εταιρείες, όπως η Portman Ltd. και η BHP Billiton επεκτείνουν την παραγωγή τους και προσλαμβάνουν προσωπικό, για να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση αλουμίνας και σιδηρομεταλλεύματος από την Κίνα, η οποία – όπως λέει η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας – θα οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη. Χθες, η Reserve Bank of Australia, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού για ένατο μήνα.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 74,57 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 3:26' μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 74,79 σεντς, που ήταν, πριν την ανακοίνωση για την απασχόληση. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2015 αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης, ή 0,04% στο 5,47%.

Θέσεις πλήρους απασχόλησης

Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 48.100 τον Νοέμβριο και της μερικούς, υποχώρησαν κατά 20.100, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας. Τον Οκτώβριο οι θέσεις πλήρους απασχόλησης σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση σε χρονικό διάστημα 14 ετών.

Η απασχόληση υποχώρησε – αναθεωρημένα στοιχεία – κατά 20.800 θέσεις τον Οκτώβριο. Περίπου 10 εκατ. από τα 20 εκατ. κατοίκους της χώρας, εργάζονται.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Ian Macfarlane, διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,5%, μετά την αύξησή τους στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών τον Μάρτιο. Εντεκα από τους 22 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News είπα ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2006. Τρεις προέβλεψαν μείωση και οκτώ, αύξηση.

Η οικονομία της Αυστραλίας, ύψους 860 δισ. δολ. Αυστραλίας (643 δισ. δολ. ΗΠΑ), η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας-Ειρηνικού, αναπτύχθηκε μόλις 0,2% το τρίτο τρίμηνο και με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος, καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές και οι δαπάνες του κράτους, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων των εταιρειών, όπως ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.