Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 08:42

Χιλή: Στα ύψη το εμπορικό πλεόνασμα τον Νοέμβριο

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών, αναρριχήθηκε τον Νοέμβριο το εμπορικό πλεόνασμα της Χιλής, καθώς οι τιμές του χαλκού στην υπ αριθμόν ένα χώρα εξαγωγής του μετάλλου, έφθασαν σε ύψη ρεκόρ.

Το πλεόνασμα αυξήθηκε στα 954,1 εκατ. δολ., υψηλότερα των προβλέψεων των εννέα οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι αυτό θα ανέλθει στα 850 εκατ. δολάρια.

Η αύξηση των εισροών δολαρίων από τις πωλήσεις χαλκού, φαίνεται ότι θα επηρεάσει περαιτέρω το νόμισμα της χώρας, πέσο, έναντι του δολαρίου, το οποίο αναρριχήθηκε τα μέγιστα το τελευταίο εξάμηνο έναντι των μεγάλων νομισμάτων, φθάνοντας τα 500 έναντι του δολαρίου μέχρι την επόμενη εβδομάδα, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Στην περίπτωση, που το πέσο ισχυροποιηθεί πάνω από τα 500 έναντι του δολαρίου, επισημαίνουν οι αναλυτές, είναι φυσικό να υπερτιμηθεί και να αυξήσει τις πιθανότητες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αγοράσει δολάρια για να χαλαρώσει το νόμισμά της.

Το πέσο αναρριχήθηκε 1,52 πέσος, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 509,02 έναντι του δολαρίου στις 8:15' π.μ., ώρα Ν. Υόρκης, μετά την αναρρίχησή του νωρίτερα στα 508,75 και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2000.

Ο χαλκός βρίσκεται 40% υψηλότερα φέτος στο Λονδίνο και διαπραγματεύθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 4.435 δολ. ο τόνος στις 2 Δεκεμβρίου. Στη Ν. Υόρκη, το μέταλλο άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 2,0300 δολ. η ουγγιά, την ίδια ημέρα. Στις 8:18' π.μ., ο χαλκός για παράδοση Μαρτίου, διαπραγματεύθηκε στα 2,0060 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).

Τον Νοέμβριο, το εμπορικό πλεόνασμα της Χιλής, ήταν υψηλότερο από το αντίστοιχο ύψους 518,8 εκατ. δολ. του περασμένου μηνός και κοντά στο διπλάσιο, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Συνολικά, οι εξαγωγές της Χιλής τον Νοέμβριο, διαμορφώθηκαν στα 3,67 δισ. δολ., περίοδος κατά την οποία οι εισαγωγές ανήλθαν σε 2,72 δισ. δολ., σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.