Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 08:43

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο και πάλι στα ύψη

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για έβδομη ημέρα σε σύνολο οκτώ ημερών και το φυσικό αέριο αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ο πιο ψυχρός του φυσιολογικού καιρός στα βόρεια των ΗΠΑ, αυξάνει την κατανάλωση του καυσίμου θέρμανσης.

Η ζήτηση για θέρμανση κατοικιών στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου καταναλώνεται το 80% του πετρελαίου θέρμανσης των ΗΠΑ, θα είναι 17% υψηλότερη του κανονικού έως τις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις χθεσινές προβλέψεις της Weather Derivatives, στο Μπέλτον του Μιζούρι. Αυτός ο Δεκέμβριος ενδέχεται να είναι ο πιο ψυχρός από τους αντίστοιχους των πέντε τελευταίων ετών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της SDI/Weather Trends.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, σημείωσε άνδο 69 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 61,35 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 12:59' μ.μ. στη Σιγκαπούρη διαπραγματεύθηκε στα 61,26 δολ. το βαρέλι. Η τιμή του είναι 44% υψηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσαν αύξηση 1,45 δολ., ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 60,66 δολ. χθες και τα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Νοεμβρίου, όταν οι τιμές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μια μέρα, σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων.

Το φυσικό αέριο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, σημείωσε άνοδο 52,6 σεντς, ποσοστό 3,5%, φθάνοντας στα 15,52 δολ. ανά εκατ. θερμικές βρετανικές μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας στις συναλλαγές, μετά τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Προσφάτως, διαπραγματεύθηκα στα 15,505 δολ., υπερδιπλασιάζοντας την τιμή του σε σύγκριση με πέρυσι.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσε αύξηση 2,88 σεντς, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στο 1,812 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, σημειώνοντας άνοδο 4,66 σεντς, ποσοστό 2,7% από το 1,7832 δολ. που ήταν χθες. Το πετρέλαιο θέρμανσης άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 2,21 δολ. το γαλόνι την 1 η Σεπτεμβρίου. Εναντι του προηγούμενου έτους οι τιμές βρίσκονται 42% υψηλότερα.