Από τα υψηλότερα ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. παραμένει το ελληνικό δημόσιο χρέος που διαμορφώθηκε στο 168,8% ως προς το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2015 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.
Από τα υψηλότερα ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. παραμένει το ελληνικό δημόσιο χρέος που διαμορφώθηκε στο 168,8% ως προς το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2015 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat αναφέρει η Wall Street Journal.
Ωστόσο, το ποσοστό του ελληνικού δημόσιου χρέους σημείωσε και τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, ήτοι 5,5%.
Συνολικά στην Ευρωζώνη ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά την ίδια περίοδο από 91,9% σε 92,9%. Αντίστοιχα, σε επίπεδο ΕΕ αυξήθηκε από 86,2% σε 88,2%.
Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Βουλγαρία (+10%).
Βάσει των κανόνων της ΕΕ, τα δημόσια χρέη δεν πρέπει να ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ.
Το ελληνικό χρέος είναι μακράν το υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και μειώθηκε στο 168,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους από το 177,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Η πτώση αυτή, αν και μοιάζει ενθαρρυντική, επισημαίνει η εφημερίδα, σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την επιστροφή στην ευρωζώνη των κεφαλαίων που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αύξηση δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη καταγράφηκε στην Ιταλία, όπου ανήλθε στο 135,1% του ΑΕΠ από το 132,1%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία, της οποίας το χρέος αυξήθηκε στο 97,5% του ΑΕΠ από το 95,6%.
Στις χώρες, των οποίων το κρατικό χρέος μειώθηκε, περιλαμβάνονται η Γερμανία και δύο χώρες που, όπως η Ελλάδα, εντάχθηκαν σε προγράμματα στήριξης, η Κύπρος και η Πορτογαλία.
Πηγή: ΑΜΠΕ