Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 16:27

Αλογοσκούφης: Αποκλείει αλλαγή του άρθρου 14 για τις ΔΕΚΟ

«Το άρθρο 14 για τις ΔΕΚΟ είναι σημαντικό, διότι αναφέρεται σε επιχειρήσεις που έχουν τεράστια ελλείμματα, που επιχορηγούνται από τον έλληνα φορολογούμενο. Και δεν μπορεί ανεξέλεγκτα κάποιοι να σπαταλούν τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα αλλαγής του επίμαχου άρθρου, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε πως τα θέματα αυτά ξεκαθαρίστηκαν στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, καταργείται ο Οργανισμός Μεσολάβησης Διαιτησίας ενώ δίνεται η δυνατότητα στη κυβέρνηση, να προχωρήσει με νόμο σε αλλαγές, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης.

Σημειώνεται ότι και ο ΣΕΒ, πέρα από τα συνδικάτα, είναι αντίθετος στο άρθρο 14, που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την περασμένη Τετάρτη, τόνισε ότι «αν αλλάξει, μπορεί να αποφύγουμε τις κοινωνικές αναταραχές».

«Συμφωνώ με τη ΓΣΕΕ ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε τις αρχές για τις εργασιακές σχέσεις. Η συγκεκριμένη περίπτωση του άρθρο 14 παράγραφος 3 δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν είναι τρόπος αυτός αντιμετώπισης των εργασιακών σχέσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

«Ο υπουργός δεν αδιαφόρησε απλώς για την αντίδραση όλων των κοινωνικών εταίρων -ακόμη και του ΣΕΒ- στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αλλά ξεπέρασε τον εαυτό του με μία ευθεία επίθεση κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του θεσμού της διαιτησίας και της ίδιας της Δικαιοσύνης. Ανέπτυξε ούτε λίγο ούτε πολύ τη θέση ότι είναι αδιανόητο να μπορεί η Δικαιοσύνη να επιδικάζει ποσά που επηρεάζουν τη δημοσιονομική πολιτική και εξήγγειλε περιορισμό του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των πολιτών με επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αν οι δηλώσεις αυτές δεν είναι πολιτικά αφελείς, είναι δημοκρατικά ανατριχιαστικές και συνεπώς ο Πρωθυπουργός οφείλει να δώσει αμέσως διευκρινήσεις και να ανακαλέσει στην τάξη τον υπουργό του. Αν όμως ο κ. Αλογοσκούφης εκφράζει τις πραγματικές προθέσεις του κ. Καραμανλή, τότε υπάρχει μείζων λόγος κινητοποίησης όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων», σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.