Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 19:30

Αισιοδοξία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

Μετά την πολιτική υποστήριξη, την οποία εξέφρασαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, για την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με την υπογραφή της σχετική τριμερούς συμφωνίας στη Σόφια τον περασμένο Απρίλιο, ακολούθησε δραστηριοποίηση των ενδιαφερόμενων για το στρατηγικό έργο εκπροσώπων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος για την ίδρυση της διεθνούς κατασκευάστριας εταιρείας και της έναρξης των εργασιών κατασκευής του αγωγού. Το θέμα θα συζητηθεί και σε νέα τριμερή συνάντηση, η οποία αναμένεται τον Ιανουάριο, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη στο ΑΠΕ.

Κατά τον κ. Σαλαγκούδη, το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνει προς το έργο η ρωσική πλευρά είναι γεγονός, ενόψει, μάλιστα, και της διαφαινόμενης συμφόρησης των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων από την αύξηση της ναυτιλιακής κυκλοφορίας.

«Εξάλλου, το νέο ενεργειακό πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, βασίζεται στην πρόβλεψη για αύξηση της συγκέντρωσης του πετρελαίου, προερχόμενου από τη Ρωσία, το Καζακστάν και άλλα κράτη της περιοχής, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου.

Αρα, υπάρχει ανάγκη για μια εναλλακτική εξόδο προς τη Μεσόγειο. Ολα αυτά νομίζω ότι επηρεάζουν τη σταθερή επιθυμία της ρωσικής πλευράς για την κατασκευή του αγωγού, ενώ είναι δεδομένη η βούληση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας», πρόσθεσε ο κ. Σαλαγκούδης.

Πηγή: ΑΠΕ