Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2005 00:01

Νευρικότητα στη Wall Street

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ επικράτησε στη Wall Street στην προσπάθεια της να ακολουθήσει νέα κατεύθυνση μετά το ράλι που διήρκεσε περίπου ένα μήνα ενώ οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες.

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ επικράτησε στη Wall Street στην προσπάθεια της να ακολουθήσει νέα κατεύθυνση μετά το ράλι που διήρκεσε περίπου ένα μήνα ενώ οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες.

Οι προβλέψεις για απογοητευτικά κέρδη της Intel δημιούργησαν απαισιοδοξία για την πορεία των κλάδων τεχνολογίας και ειδών πληροφορικής και συμπαρέσυραν προς τα κάτω μια σειρά μετοχών τεχνολογίας, όπως της STMicroelectronics και της Infineon Technologies ενώ την ίδια ώρα οι τάσεις ήταν μικτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Επίσης σε κακή μέρα βρέθηκε και ο κλάδος της ενέργειας, παρά τη διατήρηση της τιμής του αργού πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, με αρνητική πρωταγωνίστρια τη BP, μετά την ανακοίνωση του Κουβέιτ ότι θα πουλήσει 185 εκατ. μετοχές της εταιρείας.

Στον αντίποδα, κέρδη για άλλη μια φορά σημειώνουν οι μετοχές των κλάδων μεταλλευμάτων και ορυχείων, όπως της Anglo American και τη BHP Billiton, μετά το νέο άλμα της τιμής του χαλκού και αφού η Merrill Lynch προέβλεψε ότι οι τιμές του χαλκού στην ασιατική αγορά θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε στις 5.515,70 μονάδες, μειωμένος κατά 0,28%, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 4.661,01 μονάδες με απώλειες 0,19% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 5.282,13 χαμηλότερα κατά 0,09%.

Μικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall, καθώς από τη μία πλευρά επηρεάζει θετικά τους δείκτες η αισθητή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ενώ από την άλλη αρνητικά η υποβάθμιση της IBM και η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων από την Intel και τη Merck για την κερδοφορία τους.

Εν τω μεταξύ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, στην οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για 13η συνεχή φορά στο 4,25%.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,45% στις 15.404,05 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ