Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 07:18

Χρηματιστήριο Τόκυο: Προς παραίτηση ο πρόεδρός του

ΤΗΝ παραίτησή του ενδέχεται να υποβάλει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Τόκυο, Takuo Tsurushima, μετά την ανακοίνωση ότι το σύστημα του Χρηματιστηρίου, εμπόδισε την Mizuho Financial Group Inc. από την ακύρωση συναλλακτικού λάθους, το οποίο θα κοστίσει τουλάχιστον 27 δισ. γιέν (223 εκατ. δολ.).

Η Mizuho Securities Co., το χρηματιστηριακό σκέλος της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας, ενδέχεται να ζητήσει αποζημίωση από το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Keita Onuki. Το Χρηματιστήριο του Τόκυο, απέτυχε να ανταποκριθεί σε τέσσερις προσπάθειες ακύρωσης της εντολής να πουληθούν 610.000 μετοχές προς 1 γιέν η μία, της εταιρείας τηλεπικοινωνιών J-Com. Co. Η πρόθεση της Mizuho ήταν η πώληση μιας μετοχής προς 610.000 γιέν, για λογαριασμό πελάτη.

Η λανθασμένη συναλλαγή, ενδέχεται να αναγκάσει το Χρηματιστήριο του Τόκυο να ματαιώσει τα σχέδιά του για δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με τον Makoto Haga, της STB Asset Management Co. Η αποτυχία που ακολούθησε την κατάρρευση του συστήματος κομπιούτερ του Χρηματιστηρίου την 1 η Νοεμβρίου, προκάλεσε το κλείσιμο του δεύτερου μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου στον κόσμο για 4,5 ώρες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Mizuho για δεύτερη ημέρα, καθώς εικάζεται ότι το Χρηματιστήριο θα μοιραστεί μέρος των ζημιών του ομίλου.

Οι μετοχές της Mizuho Financial σημείωναν άνοδο 4% σήμερα. Οι μετοχές της ήταν οι πιο διαπραγματεύσιμες από πλευράς αξίας στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Ο δείκτης Topix Banks, αναρριχήθηκε 2,8% με τις μετοχές των 81 τραπεζών που τον αποτελούν να σημειώνουν άνοδο και μόλις δύο να σημειώνουν απώλειες.

Οι μετοχές της Fujitsu Ltd., της προμηθεύτριας των σέρβερ των κομπιούτερ και των τηλεπικοινωνιών του Χρηματιστηρίου, υποχωρούσαν 11 γιέν, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 860 γιέν η μία στις 10:22 π.μ. στο Τόκυο.

Οι ζημίες ενδέχεται να διογκωθούν, καθώς η Mizuho προσπαθεί να αγοράσει μετοχές της J-Com Co. για να καλύψει τις εντολές. Η χρηματιστηριακή εταιρεία προσπαθεί να αγοράσει πίσω μετοχές από την αγορά για να ρυθμίσει το θέμα.

Την εβδομάδα που πέρασε, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της J-Com και δεν θα διαπραγματευθούν ούτε σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου.

Αρχικά το Χρηματιστήριο του Τόκυο δεν παραδέχτηκε την ευθύνη από την αποτυχία αναγνώρισης της ακύρωσης των εντολών. Αξιωματούχοι του, επισκέφθηκαν χθες τον επικεφαλής της Mizuho Securities, για να δώσουν λεπτομέρειες αναφορικά με το τι πήγε στραβά και για να ζητήσουν «συγγνώμη», σύμφωνα με τον Onuki.