Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 09:37

Aνοδικά κινείται η τιμού του αργού πετρελαίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη για δεύτερη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, καθώς εικάζεται ότι μία καταιγίδα ενδέχεται να ωθήσει χαμηλότερα τις θερμοκρασίες στις ΗΠΑ και να αυξήσει την κατανάλωση του καυσίμου.

Η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ, που αποτελεί το 80% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας, θα είναι πάνω από τον μέσον όρο αυτήν της εβδομάδας, σύμφωνα με την χθεσινή πρόβλεψη της Meteorlogix LLC. Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να θέσει τέλος στην προσφορά κάλυψης των 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως της επιπλέον παραγωγικής δυναμικότητας, είπε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού, σεΐχης Ahmad Fahd al-Sabah μιλώντας στο Κουβέϊτ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, σημείωσε άνοδο 57 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 59,96 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 2:20' μ.μ. στη Σιγκαπούρη το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 59,92 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια του Ιανουαρίου υποχώρησαν 1,27 δολ., ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 59,39 δολ. το βαρέλι στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ οι τιμές σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται 15% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκαν στις 30 Αυγούστου και στα 70,85 δολ. το βαρέλι, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» από τον Κόλπο του Μεξικό των ΗΠΑ.

Η καταιγίδα θα φέρει χιόνι σε μία μεγάλη περιοχή από τα βόρεια πεδινά στα κεντροδυτικά, πριν φθάσει στα μέσα της εβδομάδας στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη της AccuWeather Inc., στο Web site της.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, σημείωσε αύξηση 1,32 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στο 1,745 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υποχώρησε 5,14 σεντς, ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στο 1,7318 δολ. το γαλόνι στις 9 Δεκεμβρίου.