Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 10:56

Total: Χωρίς πρόβλημα οι προμήθειες καυσίμων

ΘΑ βρει τρόπους να καλύψει τα συμβόλαια για την παράδοση καυσίμων σε όλη τη Βρετανία, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Total SA, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στις εγκαταστάσεις της που συνδέονται με μερικά από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας.

Οι φωτιές καίνε ακόμη, 24 ώρες μετά την πρώτη έκρηξη που σημειώθηκε αμέσως μετά τις 6 π.μ., τοπική ώρα χθες, κοντά στον πόλη Hemel Hempstead, περίπου 20 μίλια έξω από το Λονδίνο. Δύο από τους 39 ανθρώπους που τραυματίστηκαν είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιατρικού διευθυντή του West Hertfordshire Hospitals Trust, Howard Borkett-Jones. Η αστυνομία είπε ότι η έκρηξη οφείλεται πιθανώς σε ατύχημα.

Ο συγκεκριμένος σταθμός στο Buncefield, προμηθεύεται βενζίνη και άλλα καύσιμα από το εργοστάσιο της Total στο Lindsey, περίπου 150 μίλια μακριά στο North Lincolnshire, και διαχειρίζεται επίσης προϊόντα από το διυλιστήριο Stanlow της Royal Dutch Shell Plc και το διυλιστήριο Coryton της BP Plc. Σε μία κανονική ημέρα τα βυτία γεμίζουν κάθε τέσσερα λεπτά στις αποθήκες του Buncefield, απ΄όπου επίσης φορτώνονται καύσιμα για αεροσκάφη μέσω αγωγού στο Heathrow, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο από πλευράς μεταφοράς επιβατών της Ευρώπης.

Η ολοκλήρωση των παραγγελιών των πελατών μας είναι πρώτη προτεραιότητα και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό μέσω άλλων πηγών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Total, Mike Regester, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε χθες. Το διυλιστήριο του Lindsey, που εξυπηρετεί τον σταθμό, συνεχίζει να λειτουργεί επειδή έχει «άλλο τρόπο διανομής προϊόντων».

Η αποθήκη, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμων της Βρετανίας και ανήκει στην Total και την Chevron Corp. Το 2002, είχε διαχειριστεί 2,37 εκατ. μετρικούς τόνους καυσίμων, σύμφωνα με την Total.

To μισό της αποθήκης καταστράφηκε από τις τρεις εκρήξεις και από τη φωτιά που ακολούθησε, μετέδωσε το Sky News, επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας. Κατά 60% ανήκει στην Total και το λοιπό ποσοστό ανήκει στην Texaco της Chevron. O εκπρόσωπος της Texaco, Alex Yelland, είπε, ότι η εταιρεία προσέφερε της βοήθειά της στην Total.