Έναν ενδιάμεσο απολογισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Ελλάδας κάνει ο κυριακάτικος γερμανόφωνος Τύπος, με τις απόψεις των αναλυτών να διίστανται.
Έναν ενδιάμεσο απολογισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Ελλάδας κάνει ο κυριακάτικος γερμανόφωνος Τύπος, με τις απόψεις των αναλυτών να διίστανται.
Για «ιστορική επιτυχία της γερμανικής κυβέρνησης» κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έσωσε την Ε.Ε., διότι δημιούργησε τις προϋποθέσεις για έναν συμβιβασμό στον οποίο κατάφεραν να συμφωνήσουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα. Το διακύβευμα δεν ήταν μόνον το ευρώ, αλλά η Ε.Ε.», γράφει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη FAS, η επιτυχία αυτή δεν συνεπάγεται βέβαια το ευτυχές τέλος της πολιτικής. «Η προσπάθεια για να επέλθει σταθερότητα στην Ελλάδα συνεχίζεται. Πρωτίστως οι ίδιοι οι Έλληνες αποφασίζουν για την έκβασή της. Εντέλει διαφαίνεται όμως ότι μετά το δημοψήφισμα οι εποικοδομητικές δυνάμεις αποφάσισαν να καταβάλουν κοινή προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσουν τις θεσμικές εκείνες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανακτήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της και την έξοδό της στις αγορές. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.»
Σε διαμετρικά αντίθετο μήκος κύματος η ανάγνωση της αυστριακής Die Presse, που αποφαίνεται ότι «για όλους τους συμμετέχοντες ο απολογισμός της ελληνικής κρίσης είναι καταστροφικός».
«Και ο Τσίπρας τα έκανε όλα χειρότερα. Η στρατηγική της αντιπαράθεσης με την Ε.Ε. κατέστρεψε επιπλέον εθνικό πλούτο αξίας πολλών δισ. H απόλυτη καταστροφή τελικά απεφεύχθη. Απαιτείται μια πραγματιστική νέα αρχή ανεξαρτήτως των όποιων ιδεολογιών. Grexit για ορισμένο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με μια απομείωση του χρέους; Παραμονή στην Ευρωζώνη που θα συνοδεύεται από την αναδιάρθρωση του χρέους και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις; Κάποιος θα πρέπει να πατήσει το κουμπί reset. Διότι κανείς δεν γνωρίζει πώς όλα αυτά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες και με τον Τσίπρα στην άλλη άκρη της γραμμής», αναφέρει η εφημερίδα.
Αρκετά επιφυλακτική και η Tagesspiegel του Βερολίνου: «Η εμπειρία με την Αθήνα και τα οικονομικά στοιχεία δείχνει ότι το ερώτημα περί Grexit μπορεί να επανέλθει. Η Ευρώπη βρίσκεται στην καυτή φάση του αποχαιρετισμού των ψευδαισθήσεών της. Την εβδομάδα αυτή έκανε τουλάχιστον ένα βήμα προς την πραγματικότητα. Εάν δεν γιατρέψει τον Έλληνα ασθενή ένα θαύμα, τότε στο τέλος η Ευρώπη θα πληρώσει διπλά, δεν θα αποφύγει τα κόστη του Grexit και θα επωμιστεί τη ζημία που θα προκληθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τη δημοκρατική κουλτούρα».
«Ελλάδα και πάλι Ελλάδα», παρατηρεί σκωπτικά η Die Welt. «Μεταξύ Χριστουγέννων και καλοκαιρού υπήρχε μόνον ένα θέμα: Τι θα γίνει με την Ελλάδα; Επειδή ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε έξι ολόκληρους μήνες για να προσγειωθεί επιτέλους στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, πολλά προβλήματα εδώ στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρέμειναν άλυτα ή δεν τους δόθηκε η δέουσα προσοχή. Είναι καιρός να μπορούν οι κυβερνήσεις να ασχοληθούν και πάλι με τα σημαντικά ζητήματα, αντί να σπαταλούν όλες τις δυνάμεις τους για να τιθασεύσουν μια ατίθαση χώρα μέλος. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα των προσφύγων».
Πηγή: Deutsche Welle