Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα υπογεγραμμένο το τροποποιημένο κεφάλαιο 27 «Φάρμακα» της (Α.Δ.) Αγορανομικής Διάταξης 14/89 που αφορά το νέο τρόπο καθορισμού τιμών φαρμάκων και την απόφαση ορισμού των μελών της Επιτροπής φαρμάκων.
Τα κυριότερα σημεία της νέας Α.Δ.
1. Η τιμή των νέων φαρμάκων θα καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών εκάστοτε φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. των 25 και της Ελβετίας, (δύο χώρες της Ε.Ε των 15 και μια από τις 10 χώρες της διεύρυνσης).
2. Τα εγχωρίως παραγόμενα πρωτότυπα φάρμακα θα παίρνουν πλέον την ίδια τιμή και με τις ίδιες διαδικασίες με τα αντίστοιχα εισαγόμενα πρωτότυπα φάρμακα με στόχο να αντιστραφεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, όπου η αγορά φαρμάκου είναι εξαρτώμενη από εισαγόμενα φάρμακα σε ποσοστό 80%, ενώ 10 χρόνια πριν τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα κάλυπταν το 60% των αναγκών της αγοράς.
3. Η προσαρμογή των τιμών των φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν στο νέο σύστημα, θα γίνεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, αλλά και με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι τιμές των φαρμάκων που έχουν κυκλοφορήσει πριν από την 1η Ιανουαρίου 1998 (1η Ιανουαρίου 1998 επελέγη διότι η τελευταία γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων έγινε το 1997), θα εξετάζονται κατά περίπτωση.
4. Η τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων στα οποία αποδεδειγμένα λήγει η ισχύς του πρώτου Εθνικού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας τους, μειώνονται κατά 20%. Εξαιρούνται τα φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων το πρώτο Εθνικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας τους έχει λήξει πριν την 1η Ιανουαρίου 1998 (1η Ιανουαρίου 1998 επελέγη διότι η τελευταία γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων έγινε το 1997), που θα εξετάζονται κατά περίπτωση αφού, τυχόν μείωση της τιμής ορισμένων τέτοιων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε υποκατάσταση τους από νεότερα και ακριβότερα φάρμακα παρόμοιας θεραπευτικής αποτελεσματικότητας χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για τον πολίτη και το ασφαλιστικό σύστημα.
5. Η τιμή των ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων (generics) καθορίζεται στο 80% της τιμής πώλησης του πρωτοτύπου, όπως άλλωστε ισχύει μέχρι σήμερα.
6. Η νοσοκομειακή τιμή των φαρμάκων παραμένει όπως και σήμερα. Δηλαδή μειωμένη κατά 13% από την τιμή της χονδρικής.
7. Καθιερώνεται και μέχρι να εφαρμοσθεί το Νέο Σύστημα Αποζημίωσης Φαρμακοθεραπείας που προωθεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η επιστροφή χρηματικού ποσού ύψους 4% στα ασφαλιστικά ταμεία επί των συνολικών πωλήσεων που κάθε φαρμακευτική εταιρεία πραγματοποίησε προς αυτά.
8. Θεσπίζονται αυστηρά πρόστιμα σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες υποβάλλουν ανακριβείς ή ανειλικρινείς δηλώσεις σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων που ισχύουν στις αντίστοιχες (2+1) φθηνότερες χώρες.
9. Καθορίζεται με διαφάνεια και σαφήνεια ο τρόπος καθορισμού τιμών των πολλαπλάσιων ή υποπολλαπλασίων συσκευασιών των φαρμακευτικών προϊόντων για να αποφεύγεται διακριτική μεταχείριση μεταξύ των εταιρειών.
10. Oλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αιτήματα για νέες τιμές ή αναπροσαρμογή των τιμών των φαρμάκων τους που ήδη κυκλοφορούν, υποχρεούνται, εφ΄ όσον επιθυμούν την περαιτέρω εξέταση του αιτήματός τους, να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των αιτήσεών τους.
11. Παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα πώλησης μόνο από τα νοσοκομεία φαρμάκων υψηλού κόστους (πχ. αντικαρκινικά φάρμακα κ.α). Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα τροποποιηθεί με την ψήφιση του σχεδίου νόμου (φαρμακευτική μεταρρύθμιση) του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Επιπλέον, προωθείται η δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου για το σχεδιασμό αναπτυξιακής πολιτικής με στόχο την κλαδική ανάλυση, η οποία μεταξύ άλλων εστιάζεται στη δημιουργία σύγχρονης βάσης δεδομένων ικανής να καλύπτει τις στατιστικές-αναλυτικές ανάγκες στρατηγικού σχεδιασμού και διαμόρφωσης πολιτικής του υπουργείου, τον ορισμό των κατάλληλων δεικτών μέτρησης, καθώς και την συλλογή και ασφαλή ηλεκτρονική φύλαξη στοιχείων που αφορούν στην οικονομική δραστηριότητα του φαρμακευτικού κλάδου. Η αποστολή του Ινστιτούτου εκτός από συμβουλευτικό θα έχει και ενημερωτικό χαρακτήρα, μέσω της δημοσίευσης μελετών και αναλύσεων στοιχείων και αποτελεσμάτων ερευνών με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και των επιχειρήσεων και των αναλυτών των σχετικών κλάδων.
Διευρύνεται η σύνθεση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων
Τέλος, υπογράφηκε η υπουργική Απόφαση με την οποία διευρύνεται η σύνθεση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:
Α) Καλοκαιρινός Εμμανουήλ, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ως Πρόεδρος της Επιτροπής.
Β) Μουγιάκος Πέτρος, διευθυντής του υπουργείου Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Εμπορίου), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Βασιλάκη Αριστείδη, υπάλληλο του ιδίου υπουργείου.
Γ) Χρηστομάνος Χρήστος, τμηματάρχης του υπουργείου Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Εμπορίου), ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Πολύζου Κασσιανή, υπάλληλο του ιδίου υπουργείου.
Δ) Κουτσούκη Αγγελική, εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Κυριάκου Αθηνά, υπάλληλο του ιδίου οργανισμού.
Ε) Ρίζου ¶ννα, υπάλληλος του υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Μπουζαλάκου Ιωάννα, υπάλληλο του ίδιου υπουργείου.
Στ) Πορφύρη Μελπομένη, τμηματάρχης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Γκούδα Παύλο τμηματάρχη του ίδιου υπουργείου.
Ζ) Γιαννακόπουλος Παύλος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Τσάκαλο Ευστράτιο.
Η) Αποστολίδης Πασχάλης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Φώτη Σακελλαρίδη.
Θ)Καραγεωργίου Δημήτριος, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Αμπατζόγλου Θεόδωρο.
Ι) Καραπάνος Νικόλαος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Παπανικολή Ζωή.
Κ) Τρύφων Θεόδωρος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτές την Τσέτη Ιουλία και τον Πολυχρόνη-Κωλέττη Θεόδωρο.