Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 17:36

Διάκριση για φορητό σύστημα μετάφρασης της νοηματικής για κωφούς

Την ομάδα φοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στους παγκόσμιους τελικούς του Διεθνούς Διαγωνισμού Προγραμματισμού της Microsoft «Imagine Cup 2005», βράβευσε σήμερα, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, η Microsoft Ελλάς.

Η τετραμελής ομάδα, που αποτελείται από τους Αναστάσιο Βαλσαμίδη, Φανή Τζήμα, Βασιλική Κοσμίδου και Αικατερίνη Δικαίου, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο με το λογισμικό «Sign2Talk», ένα φορητό σύστημα μετάφρασης της νοηματικής γλώσσας για κωφούς.

Αποτελείται από ένα ασύρματο περιβραχιόνιο, που κάνει τη λήψη και μετάδοση των πληροφοριών των χειρομορφών, έναν υπολογιστή παλάμης, που αναλύει και μετατρέπει το λόγο σε κείμενο και αντίστροφα, έναν υπολογιστή (desktop) και έναν server, που περιλαμβάνει αρχεία χειρομορφών, λεξιλόγιο, συνώνυμα, συντακτικό, και άλλες πληροφορίες.

Το λογισμικό επιτυγχάνει την επικοινωνία σε δύο κατευθύνσεις, με ακρίβεια μετάφρασης 80%, και δυνατότητα ενημέρωσης του λεξιλογίου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Κατερίνα Μαντουβάλου, σύντομα το λογισμικό πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά για μετάφραση στην ελληνική νοηματική γλώσσα, μετά τις μετατροπές που θα αναλάβει η ομάδα των φοιτητών.

Οι φετινοί νικητές θα συμμετάσχουν σε 15ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώνει η Microsoft τον Ιανουάριο στο Λονδίνο, όπου θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εταιρείες και φορείς για την αξιοποίηση της έρευνάς τους, συμμετέχοντας σε επιχειρηματικό πλάνο για επενδυτές.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον διαγωνισμό ανάδειξης τεχνολογικών γνώσεων, Imagine Cup, του 2006, που θα διεξαχθεί στο Νέο Δελχί το καλοκαίρι, έχουν ήδη ξεκινήσει. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας, ενώ αυτοί που θα διακριθούν σε πανελλαδικό επίπεδο θα κερδίσουν ένα ταξίδι στους παγκόσμιους τελικούς, καθώς και χρηματικά έπαθλα αξίας 125.000 δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ