Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα 5,5 ετών, για δεύτερη ημέρα, αναρριχήθηκαν οι ασιατικές μετοχές. Οι μετοχές της Inpex Corp. και της Santos Ltd., οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των εταιρειών του κλάδου της ενεργείας, μετά την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 119,29 μονάδες, στις 12:30' μ.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Απριλίου του 2000. Εννέα από τους 10 κλάδους που αποτελούν τον δείκτη κινούντο ανοδικά.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei, ο οποίος σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα στο 2005, υποχωρούσε 0,2%, φθάνοντας στις 15.704,90 μονάδες, καθώς οι επενδυτές είπαν ότι οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη έχουν ήδη αντικατοπτριστεί στις τιμές των μετοχών. Απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Fast Retailing Co.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωνε ο δείκτης Topix στην Ιαπωνία, όπως και στην Ταϊβάν ο Taiex. Ανοδικά κινούντο οι δείκτες στη Ν. Κορέα, τη Ν. Ζηλανδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, ενώ απώλειες σημείωναν στις λοιπές αγορές της περιφέρειας.

Απώλειες 0,6% σημείωνε στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng. Οι μετοχές της New World Development Co., εταιρείας real estate, που επενδύει επίσης στις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές, σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Σεπτέμβριο του 2001, μετά την πώληση μετοχών της με έκπτωση.

Η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε 3,2% για να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων και στα 61,30 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη. Οι τιμές, έχουν σημειώσει άνοδο σχεδόν 11%, από τις 18 Νοεμβρίου, όταν έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών και στα 55,40 δολ. το βαρέλι. Νωρίτερα, τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 61,08 δολ. το βαρέλι.