Ερώτηση για το επενδυτικό πακέτο 35 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλη στην Κομισιόν και την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτου.
Ερώτηση για το επενδυτικό πακέτο 35 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλη στην Κομισιόν και την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει «για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 την πρόωρη εκταμίευση του 5% των πληρωμών που διακρατούνται από την Κομισιόν και την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης στο 100%, με δυνητικό όφελος για την ελληνική οικονομία τα 2.5 δισ. ευρώ» και «για την περίοδο 2014-2020, την αύξηση της αρχικής προχρηματοδότησης κατά 7%, με δυνητικό όφελος 1 δις ευρώ για τα χρόνια 2015-2016».
Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής να τον ενημερώσει για το «ακριβές χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο του νέου ελληνικού Προγράμματος και πότε προβλέπεται η ουσιαστική εφαρμογή των προτάσεων της Κομισιόν», καθώς επίσης εάν «θα υπάρξει μέριμνα εκ μέρους της Κομισιόν, ώστε να ενισχυθεί η πολιτική και μεταρρυθμιστική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων», αλλά και εάν «σκοπεύει η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου της Κομισιόν να παράσχει τεχνική υποστήριξη, όσον αφορά την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ώστε να μην επαναληφθούν “λάθη” των προηγούμενων προγραμμάτων».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση
Στις 14/07/2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της, αναφορικά με τη μεγιστοποίηση της χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο πλαίσιο του νέου ελληνικού προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 την πρόωρη εκταμίευση του 5% των πληρωμών που διακρατούνται από την Κομισιόν και την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης στο 100%, με δυνητικό όφελος για την ελληνική οικονομία τα 2.5 δις ευρώ. Επιπλέον προτείνεται, για την περίοδο 2014-2020, η αύξηση της αρχικής προχρηματοδότησης κατά 7%, με δυνητικό όφελος 1 δις ευρώ για τα χρόνια 2015-2016. Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθεί στο πλαίσιο του νέου ελληνικού Προγράμματος και πότε προβλέπεται η ουσιαστική εφαρμογή των προτάσεων της Κομισιόν;
2. Θα υπάρξει μέριμνα εκ μέρους της Κομισιόν, ώστε να ενισχυθεί η πολιτική και μεταρρυθμιστική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων;
3. Σκοπεύει η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου της Κομισιόν να παράσχει τεχνική υποστήριξη, όσον αφορά την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ώστε να μην επαναληφθούν «λάθη» των προηγούμενων προγραμμάτων;