Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 20:02

Παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο για δύο χωματερές στην Κρήτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για την αδυναμία της να καθαρίσει τις δύο παράνομες χωματερές του Κουρουπητού και του Μεσομουρίου, στην Κρήτη.

Το 2000 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Ελλάδα ημερήσιο πρόστιμο 20.000 ευρώ για τις εν λόγω παραβάσεις στην Κρήτη. Οσον αφορά τη χωματερή στις εκβολές του Κουρουπητού, η οποία λειτουργούσε τουλάχιστον από το 1988, το Δικαστήριο είχε διατάξει το κλείσιμο της χωματερής. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε καταβάλλει πρόστιμο ύψους 4,72 εκατ. ευρώ πριν θεωρηθεί από την Επιτροπή ότι η χωματερή είχε όντως κλείσει το Φεβρουάριο 2001.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι στη χωματερή του Κουρουπητού εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ειδικότερα αναφέρει ότι για την επικάλυψή της χρησιμοποιήθηκε χώμα, το οποίο όμως παρασύρθηκε από τις βροχές, ενώ εξακολουθεί η καύση αποβλήτων εντός της χωματερής, κάτι που ενδεχομένως συνεπάγεται τοξικές εκπομπές.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Μεσομουρίου, τον αποθηκευτικό χώρο όπου μεταφέρονται εδώ και καιρό τα απόβλητα, εν αναμονή της κατασκευής μονίμων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή Κορακιά του νομού Χανίων, η Επιτροπή αναφέρει πως έχει πλέον καταστεί παράνομη χωματερή.

Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, τα δεματοποιημένα απόβλητα έχουν διαρραγεί και έχουν μετρηθεί υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου, ενώ τα εκκρέοντα υγρά από το χώρο, καταλήγουν σε χαράδρα η οποία οδηγεί στη θάλασσα.

Η Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα πρώτη προειδοποιητική επιστολή για τους χώρους αυτούς τον Απρίλιο του 2004, και τον Μάρτιο του 2005 απέστειλε τη δεύτερη και τελευταία προειδοποίηση. Απαντώντας οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν την Επιτροπή ότι έχουν ήδη εγκριθεί σχέδια για τον καθαρισμό και των δύο χώρων, αλλά για το μεν Μεσομούρι δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η απαραίτητη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των έργων.