Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 08:53

Credit Agricole: Αύξηση των κερδών την επόμενη τριετία

ΑΥΞΗΣΗ, κατά μέσον όρο σε ποσοστό της τάξης του 10%, εκτιμά ότι θα εμφανίσει ετησίως την επόμενη τριετία, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, Credit Agricole SA, αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων στη χώρα της, σε συνδυασμό με την επέκτασή της στην Ανατολική Ευρώπη και την περιφέρεια της Μεσογείου.

Τα κέρδη ανά μετοχή και τα έσοδα θα αυξάνονται κάθε έτος έως το 2008, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας, που εδρεύει στο Παρίσι, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η δανείστρια είπε, ότι θα δαπανήσει περίπου 5 δισ. ευρώ (6 δισ. δολ.) αυτήν τη χρονική περίοδο. Το 2004, τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 2,51 δισ. ευρώ και τα έσοδά της στα 12,1 δισ. ευρώ.

Ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της Credit Agricole, Georges Pauget, ανέλαβε αυτήν τη θέση, μετά την αναδιάρθρωση που έγινε τον Σεπτέμβριο, σε συνέχεια της συγχώνευσής της, ύψους 16 δισ. ευρώ με την Credit Lyonnais, γνωστής ως LCL το 2003. Ο ίδιος, για την αύξηση των εσόδων της τράπεζας, επιδιώκει την ανάπτυξη της στο εξωτερικό, καθώς ο ανταγωνισμός στη Γαλλία διογκώνεται από εταιρείες όπως την La Poste, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών της χώρας, η οποία επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Η Credit Agricole, που κατά ένα μέρος ανήκει σε 41 περιφερειακές τράπεζες, που εκείνονται στην Γαλλική Καραϊβική, τη Νορμανδία και τη Βόρειο Γαλλία, έχει λιγότερες δραστηριότητες στο εξωτερικό, από τις αντίστοιχες που έχει η BNP Paribas SA και η Societe Generale SA.

Η παρουσία της στο εξωτερικό αφορά στα μερίδια που κατέχει σε τράπεζες, όπως στην Banca Intesa SpA, τη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, είναι η μεγαλύτερη μέτοχος της Intesa, που εδρεύει στο Μιλάνο, με μερίδιο περίπου 18%. Τον Μάϊο, η Credit Agricole, συμφώνησε να αγοράσει το τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων της Intesa, το Nextra, αντί του ποσού των 850 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καταστεί η τέταρτη μεγαλύτερη διαχειρίστρια κεφαλαίων της Ευρώπης.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η γαλλική τράπεζα είπε, ότι θα αγοράσει μέρος της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας, από την πώληση μετοχών, για να διατηρήσει το μερίδιό της αμετάβλητο. Η Credit Agricole, κατέχει το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής. Ενδέχεται να αγοράσει επιπλέον μερίδιο 9,6% και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξήσει το μερίδιό της στην Εμπορική, στο 51%, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Ημερησία», πριν από δύο ημέρες.

Η Credit Agricole έχει μερίδιο 30% της καταναλωτικής πίστης στη Γαλλία, δύο φορές υψηλότερο της κοντινής της ανταγωνίστριας, Credit Mutuel.

Οι μετοχές της Credit Agricole, η οποία ιδρύθηκε το 1894 για τη χρηματοδότηση των αγροτών, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 21% και είχαν την ίδια επίδοση των 78 μετοχών των τραπεζών που αποτελούν τον Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index. Χθες, σημείωσαν απώλειες 9 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 26,8 ευρώ η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας θα παραχωρήσει σήμερα στις 2 μ.μ. στο Παρίσι (τοπική ώρα) συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσει το νέο της επιχειρηματικό σχέδιο.