Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, καθώς η υποχώρηση του δολαρίου έναντι των περιφερειακών νομισμάτων, περιόρισε την αξία των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της LG Electronics Inc., οδηγούσαν την πτώση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχωρούσε 0,7%, φθάνοντας στις 119,48 μονάδες, στις 12:55' μ.μ. στο Τόκυο. Η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος, έκανε τον δείκτη που βασίζεται σε δολάρια, να κλείσει την ημέρα με άνοδο 0,7% χθες, επίπεδα στα οποία είχε να αναρριχηθεί από τις 14 Απριλίου του 2000. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, διολίσθησε 0,9%.

Απώλειες σημείωσαν οι δείκτες στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία, ενώ ανοδικά κινήθηκαν στις λοιπές αγορές της περιφέρειας.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημείωνε άνοδο για τέταρτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών. Στις Φιλιππίνες, οι μετοχές σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών σε όλη την Ασία.

Το δολάριο διολίσθησε 2,2%, φθάνοντας στα 117,39 γιέν στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 21 Ιουλίου. Χθες, κυβερνητική έκθεση στις ΗΠΑ έδειξες ότι οι τιμές των εισαγομένων αγαθών, μειώθηκε περισσότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών τον Νοέμβριο, τονώνοντας την εικοτολογία, ότι η Federal Reserve θα σταματήσει σύντομα να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.