Οι προτάσεις και ο κατάλογος μέτρων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης συνοδεύτηκε από θετικά σχόλια τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Γερμανία. Στους πολιτικούς που τις επικροτούν συγκαταλέγεται και ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Οι προτάσεις και ο κατάλογος μέτρων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης συνοδεύτηκε από θετικά σχόλια τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Γερμανία.
Στους πολιτικούς που τις επικροτούν συγκαταλέγεται και ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Όπως επεσήμανε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «είναι μία πολύ σοβαρή πρόταση αυτή που υπέβαλε ο κ. Τσακαλώτος. Τα ζητήματα που περιλαμβάνει είναι από τη μία η διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και η αναγκαιότητα να επιτευχθεί μία αναγέννηση στην οικονομία, να δοθούν περισσότερες ελευθερίες και να βελτιωθούν τα φορολογικά έσοδα».
Με σταθεροποίηση της οικονομίας, η βιωσιμότητα του χρέους δεδομένη
Ο Κάρστεν Σνάιντερ έκανε λόγο για μια ουσιαστική πρόταση, υπογραμμίζοντας όμως ότι στο τέλος θα πρέπει να εξεταστεί αν «βγαίνουν και οι αριθμοί». Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών υπεραμύνεται της σκληρής στάσης που κράτησε το κόμμα του στο θέμα της Ελλάδας.
«Πιστεύω ότι αυτή η σκληρή στάση ήταν σημαντική προκειμένου να ωθήσει την ελληνική κυβέρνηση να δει πραγματικά τη σοβαρότητα της κατάστασης, διότι η έξοδος από το ευρώ ήταν μια ρεαλιστική επιλογή, αν η Ελλάδα δεν έπαιρνε στα χέρια της τη διαχείριση της κατάστασης», ανέφερε.
Ο Κάρστεν Σνάιντερ ρωτήθηκε και για το ζήτημα ενδεχόμενης απομείωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνηση. Όπως τόνισε, «όλα εξαρτώνται από το αν η ελληνική οικονομία θα ορθοποδήσει τα επόμενα χρόνια. Αν σταθεροποιηθεί ισχυρά και αν επιτευχθεί μεγάλη ανάπτυξη τότε η βιωσιμότητα του χρέους είναι δεδομένη».
«Εάν δεν συμβεί αυτό, η βιωσιμότητα δεν είναι δεδομένη. Πιστεύω ότι αυτό θα αποφασιστεί μετά από δύο ή τρία χρόνια, όταν θα πρέπει να ξεκινήσει η εξόφληση των δανείων. Αυτό θα συμβεί το 2020 και τα χρόνια που ακολουθούν», είπε ο Κάρστεν Σνάιντερ.
Πηγή: Deutsche Welle