Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 09:54

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16.00

Στο επίκεντρο του EuroWorking Group, που συνεδριάζει αυτή την ώρα, βρίσκεται η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ θα ακολουθήσει στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης συνεδριάζει αυτή την ώρα η Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), ενώ θα ακολουθήσει στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι το Eurogroup έλαβε την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αίτημα της Ελλάδας να λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ESM, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup. Συνεδρίαση στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε εκπρόσωπος του Eurogroup στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κοινή αξιολόγηση των θεσμών αναφέρει ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον ESM».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν την ίδια ώρα ότι τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα στήριξης του ESM, σύμφωνα με την αξιολόγηση των θεσμών, θα ανέλθουν μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Επικαλούμενο πηγή με γνώση των εξελίξεων το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε αργά τη νύχτα ότι Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολόγησαν θετικά τις προτάσεις της Ελλάδας, με στόχο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.