Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να υποβάλει μέχρι την Παρασκευή το πρωί πλήρη πρόταση με μέτρα και μεταρρυθμίσεις, από το περιεχόμενο της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω στήριξη της χώρας ή η χρεοκοπία. Οι αποφάσεις στη μία ή την άλλη κατεύθυνση θα ληφθούν την Κυριακή από έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Από την έντυπη έκδοση
του Νίκου Μπέλλου και της Αγγελικής Κοτσοβού
Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να υποβάλει μέχρι την Παρασκευή το πρωί πλήρη πρόταση με μέτρα και μεταρρυθμίσεις, από το περιεχόμενο της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω στήριξη της χώρας ή η χρεοκοπία. Οι αποφάσεις στη μία ή την άλλη κατεύθυνση θα ληφθούν την Κυριακή από έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
«Η κυβέρνηση μας είχε πει ότι θα υποβάλει προτάσεις σήμερα, αλλά δεν το έκανε, τώρα ζητούμε να παρουσιάσει μέχρι την Παρασκευή στις 8:30 το πρωί μια πλήρη πρόταση, προκειμένου να εξεταστεί το Σάββατο από το Eurogroup και την επόμενη μέρα να λάβουν αποφάσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, η Ε.Ε. είναι έτοιμη για όλα, έχει εξετάσει σενάρια τόσο για το Grexit όσο και τη διάσωση της χώρας, καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ερωτηθείς τι θα γίνει με το δημόσιο χρέος, είπε ότι υπήρχε η απόφαση να εξεταστεί τον Οκτώβριο στην τελευταία πρόταση των θεσμών, το θέμα δεν είναι επίκαιρο, θα επανέλθουμε το φθινόπωρο εάν η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Για τη χρηματοδότηση της χώρας, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πρόταση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση την Παρασκευή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν είναι ικανοποιητική θα επιλυθεί και το πρόβλημα της άμεσης παροχής ρευστότητας στη χώρα. Είχα προειδοποιήσει την Παρασκευή την κυβέρνηση ότι εάν επικρατήσει το «όχι» η διαπραγματευτική θέση της χώρας θα αποδυναμωθεί, αυτό συνέβη απόψε, είπε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εξετάσουν επειγόντως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια νέα συμφωνία. Ολοι είμαστε συνυπεύθυνοι για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, όλοι θα κάνουν τα πάντα ώστε να υπάρξει μια συμφωνία όπου όλοι θα βγουν κερδισμένοι, είπε, προσθέτοντας ότι αν αποτύχουμε η Ευρωζώνη θα αντέξει, αλλά η κατάσταση για τους Ελληνες θα είναι οδυνηρή αφού η χώρα θα χρεοκοπήσει.
Από σήμερα έχουμε χρονοδιάγραμμα, το τέλος του δρόμου είναι την Κυριακή, όπου όλοι θα είμαστε συνυπεύθυνοι. Ο κ. Τουσκ είπε επίσης ότι θα συζητήσουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, ενώ για την πρόσκληση για την Κυριακή και των 28 κρατών-μελών ανέφερε ότι κρίθηκε αναγκαίο αφενός γιατί το ζήτησαν και αφετέρου γιατί οι αποφάσεις επηρεάζουν και αυτές.
Σκληρές δηλώσεις
Οι σκληρές δηλώσεις των δύο κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων, μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών, ξάφνιασαν γιατί στη διάρκεια της ημέρας και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έφερε προτάσεις, όπως είχε υποσχεθεί, τίποτα δεν είχε συμβεί που να προδικάζει αυτό το τελεσίγραφο.
Ωστόσο, κοινοτικές πηγές δικαιολογούν το ξέσπασμα του κ. Γιούνκερ, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για μια συμφωνία, ενώ θεωρεί ότι στο τέλος της ημέρας ο πρωθυπουργός τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα εγκαταλείποντας τις διαπραγματεύσεις και προχωρώντας στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι όλοι οι εταίροι έχουν κουραστεί με αυτές τις διαπραγματεύσεις, τους ελιγμούς και τις μπλόφες της κυβέρνησης. Αλλεπάλληλα Eurogroup και Σύνοδοι Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν έδωσαν αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι εταίροι έχουν μια κοινή γνώμη πίσω τους, δεν θα μπορούσαν να εμφανιστούν ότι κάνουν «εκπτώσεις» στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε να ολοκληρώσει το προηγούμενο πρόγραμμα.
Με το τελεσίγραφο στέλνουν το μήνυμα στους πολίτες τους ότι η Ελλάδα θα διασωθεί μόνο εφόσον τηρήσει τους κανόνες που ισχύουν για όλους, διαφορετικά το Grexit δεν είναι πλέον ταμπού. Σε κάθε περίπτωση οι εταίροι θέλουν να τελειώνουν με το ελληνικό ζήτημα, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, θεωρώντας ότι η διατήρησή του στην επικαιρότητα χωρίς προοπτική λύσης «δηλητηριάζει» το κλίμα μέσα στην Ευρωζώνη, ενώ επηρεάζει αρνητικά και την οικονομία, προκαλώντας φόβο στους επενδυτές.
Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι οι επόμενες πέντε μέρες μέχρι την Κυριακή αποκτούν δραματικό χαρακτήρα, αφού είναι προφανές ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα αναβολής της λήψης απόφασης, τουλάχιστον αυτό κατέστησαν χθες το βράδυ σαφές οι πρόεδροι Γιούνκερ και Τουσκ.
Οι χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις του Eurogroup και των ηγετών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να έχουν πολύ αρνητική κατάληξη για τη χώρα μας, εξαιτίας του πολύ αρνητικού κλίματος που υπήρχε στους κόλπους των εταίρων κατά της κυβέρνησης για όσα μεσολάβησαν τις τελευταίες μέρες (εγκατάλειψη διαπραγματεύσεων, δημοψήφισμα).
Ωστόσο, καταλυτικό ρόλο προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης έπαιξαν δύο γεγονότα, η προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η υπογραφή της κοινής δήλωσης, κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως από τους ηγέτες της Ε.Ε. Ο δεύτερος λόγος ήταν η αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν «κόκκινο πανί» για τους εταίρους στο Εurogroup.
Ο διάδοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από τους ομολόγους του για τις «μετρημένες» και ουσιαστικές παρεμβάσεις του. «Ακούσαμε τον νέο Ελληνα συνάδελφό μας», δήλωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ, αναφερόμενος στο πρώτο Eurogroup με εκπροσώπηση της Ελλάδας από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως υπουργό Οικονομικών. «Δεν παρουσίασε νέες προτάσεις, αλλά πρώτα από όλα θα αποστείλει πολύ γρήγορα ένα αίτημα για στήριξη από τον ESM και ταυτοχρόνως θα παρουσιάσει προτάσεις της ελληνικής πλευράς», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Υπάρχει η πολιτική βούληση για ένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος κατά την αποχώρησή του από το κτήριο του Συμβουλίου της Ε.Ε., εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών καλωσόρισαν τον νέο Ελληνα ομόλογό τους και εισάκουσαν την αξιολόγησή του για την ελληνική κατάσταση μετά το αποτέλεσμα του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
«Σε αυτό το σημείο δεν υπήρξαν νέες προτάσεις από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών και το πρώτο βήμα θα είναι να αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup νέο αίτημα για στήριξη από τον ESM. Μόλις αποσταλεί το αίτημα, θα συγκληθεί νέο Εurogroup για την επίσημη έναρξη της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κ. Ντέισελμπλουμ. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ότι υπάρχει ελπίδα για συμφωνία με την Ελλάδα.
Η συνεδρίαση του Εurogroup το μεσημέρι είχε στόχο την προετοιμασία της συνόδου των ηγετών που ακολούθησε, όμως δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την κυβέρνηση, η οποία δεν προσκόμισε τις προτάσεις που είχε υποσχεθεί. Τελικά έγινε μια τρίωρη συζήτηση, με τον κ. Τσακαλώτο να επικεντρώνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ συμφωνήθηκε οι λεπτομερείς προτάσεις της κυβέρνησης να υποβληθούν σήμερα το πρωί μαζί με το αίτημα για χρηματοδοτική συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στο Eurogroup.
Τον οδικό χάρτη συζήτησαν χθες στην κοινή συνάντηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στη συνάντηση κλήθηκε και ο κ. Τσακαλώτος. Ο Γάλλος πρόεδρος προέβλεψε ότι οι αποφάσεις που θα διασφαλίσουν και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα ληφθούν μέσα στη βδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προτάσεις σοβαρές και αξιόπιστες στους θεσμούς. Τέλος, όπως έγινε γνωστό χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στις 9 π.μ.
Επιστολή Παυλόπουλου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εν όψει της έκτακτης συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης, ενημέρωσε χθες, με επιστολή του, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην υπό την προεδρία του σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα προχθές.
Ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι μια κοινή δήλωση υιοθετήθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και σύμφωνα με την οποία: «Η πρόσφατη ψήφος των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα που διεξήχθη δεν συνιστά μια εντολή για αποχώρηση από την Ευρωζώνη, αλλά μια εντολή προκειμένου να συνεχίσουμε και να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και κάθε πολιτικός ηγέτης θα συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια στη βάση του θεσμικού και πολιτικού ρόλου του».
Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από τον Ομπάμα
Στις χθεσινές συζητήσεις έκανε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε συνεχή επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ) αλλά και τον πρωθυπουργό, τους οποίους παρότρυνε να προχωρήσουν σε συμφωνία για το καλό της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας.
Το «ελληνικό ζήτημα» απασχολεί έντονα και ζωηρά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
Λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Ολάντ, την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα, ο οποίος του εξέθεσε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στις συνομιλίες με τους εταίρους. Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.