Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2015 11:25
Τα εμπορεύματα κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία ήταν συντομότερη λόγω της αργίας στις ΗΠΑ. Τα κέρδη, ωστόσο, δεν προήλθαν εξίσου από όλα τα εμπορεύματα, καθώς η μερίδα του λέοντος αφορούσε κάποιες καλλιέργειες –όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι– οι οποίες σημείωσαν σημαντική άνοδο λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών καλλιέργειας παγκοσμίως.
του Ole Hansen
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank
Τα εμπορεύματα κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία ήταν συντομότερη λόγω της αργίας στις ΗΠΑ. Τα κέρδη, ωστόσο, δεν προήλθαν εξίσου από όλα τα εμπορεύματα, καθώς η μερίδα του λέοντος αφορούσε κάποιες καλλιέργειες –όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι– οι οποίες σημείωσαν σημαντική άνοδο λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών καλλιέργειας παγκοσμίως.
Ο σημαντικός κλάδος της ενέργειας σημείωσε τη χειρότερη απόδοση, καθώς το αργό πετρέλαιο υποχώρησε μετά την είδηση για αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ. Ωστόσο, στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι ΗΠΑ, καθώς ακόμη δεν έχει επέλθει η πολυαναμενόμενη επιβράδυνση της παραγωγής.
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, καταγράφηκε μια αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων, για πρώτη φορά μετά από εννέα εβδομάδες, ενώ οι παραγωγοί στις ΗΠΑ αύξησαν τις εξέδρες τους για πρώτη φορά μετά από 30 εβδομάδες.
Τα βιομηχανικά μέταλλα παρουσίασαν διακυμάνσεις, με τον χαλκό να λαμβάνει ώθηση από τη βελτίωση της ζήτησης στις ΗΠΑ, ενώ το νικέλιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη περίοδο εβδομαδιαίων απωλειών από τον Απρίλιο, καθώς έσκασε η φούσκα των κινεζικών μετοχών.
(Φυσικά, αυτό οδήγησε σε περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με την ευρωστία της μελλοντικής ζήτησης από τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο.)
Το σιδηρομετάλλευμα αποτέλεσε τον μεγάλο χαμένο, με αποτέλεσμα το αυστραλιανό δολάριο να οδηγηθεί σε νέο χαμηλό εξαετίας. Μετά το ράλι του β' τριμήνου, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος υποχωρεί εκ νέου και οι αναλυτές φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Η αυξανόμενη προσφορά σε μια αγορά της οποίας η ζήτηση δοκιμάζεται, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των κύριων παραγωγών σε Αυστραλία και Βραζιλία να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους.
Η μετριοπαθής έκθεση των NFP αποτέλεσε σανίδα σωτήριας για τον χρυσό
Το κίτρινο μέταλλο όδευε προς δεύτερη εβδομάδα απωλειών, αλλά αφού κατέγραψε χαμηλό 15 εβδομάδων στα 1.157 USD/ουγγιά, κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση και να σημειώσει άνοδο. Τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, γεγονός που ενδέχεται να καθυστερήσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ, η οποία, σύμφωνα με τις γενικές εκτιμμήσεις, αναμενόταν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Η εξελισσόμενη κρίση στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν κατάφεραν να ενισχύσουν το κίτρινο μέταλλο, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα τόσο στις μετοχές όσο και στα βασικά ομόλογα. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι, εκτός από την περιορισμένη διάθεση για επένδυση στον χρυσό, η προσδοκία για κάποια κίνηση εκ μέρους της Fed συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Ως εκ τούτου, η τιμή θα συνεχίσει να είναι εκτεθειμένη στις αντιδράσεις για τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, όπως συνέβη και την περασμένη εβδομάδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν οι Οικονομικές Προβλέψεις της Saxo Bank για το γ' τρίμηνο, όπου έγραφα για τον χρυσό: «Βλέπουμε την πιθανότητα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ να μετατρέπεται σε ευκαιρία για αγορά χρυσού, καθώς απομακρύνει την αβεβαιότητα, λόγω της οποίας πολλοί επενδυτές αναζητούσαν εναλλακτικές τα τελευταία χρόνια».
Οι διαφαινόμενες ενδείξεις πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση των μετοχών και των βασικών ομολόγων −ένα άλλο περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο− θα μπορούσε επίσης να πείσει τους επενδυτές να ξανασκεφτούν τον χρυσό.
Δύο μεγάλοι άγνωστοι παράγοντες παραμένουν η κατεύθυνση του δολαρίου και το πότε (όχι το αν) θα σκάσει τελικά η φούσκα του χρηματιστηρίου της Κίνας. Μια συνέχιση του ράλι του δολαρίου ενδεχομένως να δημιουργήσει αντιξοότητες, ενώ μια διόρθωση στην Κίνα μπορεί να παρέχει στήριξη.
Περιμένουμε να συνεχιστεί η «πλάγια» κίνηση των τιμών του χρυσού, μέχρι κάποιες από τις κινητήριες δυνάμεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω να καρποφορήσουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο χρυσός μπορεί να κάνει άλλη μια απόπειρα να κινηθεί προς τα κάτω.
Αλλά με το χαμηλό όριο, κατά την άποψή μας, να περιορίζεται στα 1.090 USD/ουγγιά, βλέπουμε την απόπειρα διάσπασης του χαμηλού των 1.032 USD/ουγγιά που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2014 ως ευκαιρία για αγορά.
Επιμένουμε στην εκτίμησή μας ότι ο χρυσός θα κλείσει τη χρονιά στα 1.275 USD/ουγγιά, λίγο πιο πάνω από την τρέχουσα επικρατούσα άποψη.
Το πετρέλαιο υποχωρεί, καθώς τα στοιχεία από τις ΗΠΑ επηρεάζουν αρνητικά τη στήριξη
Ο μεγαλύτερος παράγοντας στήριξης του αργού πετρελαίου κατά το τελευταίο τρίμηνο αναιρέθηκε ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα αποθέματα των ΗΠΑ σε αργό πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 2,39 εκατ. Βαρέλια, έναντι των προσδοκιών για ένατη συνεχόμενη πτώση.
Οι παραγωγοί των ΗΠΑ πρόσθεσαν 12 εξέδρες. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από 30 εβδομάδες, μετά τη μείωση της τάξης του 60% από τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, η πτώση αυτή δεν κατάφερε έως τώρα να μειώσει την παραγωγή των ΗΠΑ, η οποία συνεχίζει να κυμαίνεται σε επίπεδα που έχουν να σημειωθούν από το 1971.
Μετά από μια εβδομάδα όπου η ροή ειδήσεων από την αγορά πετρελαίου αφορούσε κυρίως την αύξηση της προσφοράς, πλέον οι αντιδράσεις επιβαρύνουν σημαντικά τις τιμές. Το αργό πετρέλαιο WTI διέσπασε το προηγούμενο επίπεδο στήριξης των 58 USD/βαρέλι, αφήνοντας πίσω του το στενό εύρος των 60 USD/βαρέλι στο οποίο διαπραγματευόταν τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με έρευνες, ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή του τον Ιούνιο σε επίπεδα που έχουν να σημειωθούν από το 2012 (ιδιαίτερα λόγω της παραγωγής-ρεκόρ στο Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία). Εντωμεταξύ, η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) των ΗΠΑ ανέφερε ότι η παραγωγή του Απριλίου κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο από το 1971. Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι και η παραγωγή της Ρωσίας, τον Ιούνιο, προσέγγισε επίπεδο-ρεκόρ για τη μετασοβιετική εποχή.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και μιας ομάδας εθνών παρατάθηκε κατά μία εβδομάδα, με το ευρύτερο πλαίσιο μιας αμοιβαίως αποδεκτής συμφωνίας να συνεχίζει να υφίσταται. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν δύο ανεπίλυτα ζητήματα, τα οποία καθυστερούν τη συμφωνία: ο ρυθμός άρσης των κυρώσεων και οι λεπτομέρειες του καθεστώτος επιθεώρησης.
Στις προβλέψεις μου για το γ' τρίμηνο, σημείωσα τα ακόλουθα για το πετρέλαιο: «Ο ΟΠΕΚ ελπίζει ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα συνεχίσει να επιβραδύνεται κατά τους επόμενους μήνες και στη διάρκεια του έτους, και ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης τελικά θα επιτρέψει στην τιμή να κινηθεί υψηλότερα, καθώς ο κίνδυνος υπερπροσφοράς θα εξασθενίσει, παρά την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ».
Ως εκ τούτου, μπορούμε να αναμένουμε ότι η ανώμαλη πορεία του πετρελαίου θα συνεχιστεί. Με τον κίνδυνο της αυξανόμενης προσφοράς, τη στιγμή που η ζήτηση από τα διυλιστήρια μειώνεται προς τα τέλη του τρέχοντος τριμήνου, το περιθώριο ανόδου φαίνεται περιορισμένο, αυξάνοντας τις πιθανότητες η τιμή του πετρελαίου να κινηθεί καθοδικά.
Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, βλέπουμε το αργό πετρέλαιο Brent να διαπραγματεύεται κυρίως εντός ενός εύρους της τάξης των 55-70 USD/βαρέλι και το αργό πετρέλαιο WTI εντός ενός εύρους της τάξης των 50-65 USD/βαρέλι, με αυξημένες πιθανότητες καθοδικής κίνησης προς τα τέλη της περιόδου.
Τα hedge funds ψάχνουν κάλυψη μετά τη βελτίωση των προσδοκιών για τα σιτηρά
Την περασμένη εβδομάδα οι βασικές καλλιέργειες κατέγραψαν σημαντικά ράλι, με τις προβλέψεις για επιδείνωση του καιρού σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη να στηρίζουν αυτή τη διαφαινόμενη θεμελιώδη μεταβολή στις φετινές προβλέψεις για τις καλλιέργειες.
Από τον Ιανουάριο έως τις 29 Μαΐου, τα hedge funds και οι διαχειριστές διαθεσίμων άλλαξαν την καθαρή τους έκθεση στο καλαμπόκι, το σιτάρι και τη σόγια από καθαρή θέση αγοράς όγκου 305.000 συναλλαγών σε καθαρή θέση πώλησης ύψους ρεκόρ − όγκου 328.000 συναλλαγών. Έως τις 23 Ιουνίου, το συνεχιζόμενο ράλι μείωσε τις θέσεις που προέβλεπαν καθοδική τάση στην αγορά στις 145.000 συναλλαγές, αφήνοντας ωστόσο μια αρκετά μεγάλη θέση πώλησης, τα δύο τρίτα της οποίας αφορούσαν το καλαμπόκι.
Ο αγώνας για κάλυψη των θέσεων πώλησης αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης του ράλι, το οποίο ίσως να έφτασε πλέον στο τέλος της διαδρομής του.
Ο δείκτης σιτηρών του Bloomberg σημείωσε άνοδο 9,2% την περασμένη εβδομάδα, με το καλαμπόκι να σημειώνει σημαντική άνοδο σε υψηλό έξι μηνών στο Chicago Board of Trade (CBOT), αφού το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ μείωσε την εκτίμησηή του για τη συνολική έκταση την οποία σκοπεύουν να καλλιεργήσουν οι αγρότες στις ΗΠΑ κατά 122.000 εκτάρια, στα 35,975 εκατ. συνολικά.
Οι προβλέψεις για τα αποθέματα, την 1η Ιουνίου, αποδείχθηκαν επίσης χαμηλότερες από τις προσδοκίες.
Το υψηλό των 4,40 USD από τον περασμένο Δεκέμβριο ενδέχεται να περιορίσει προς το παρόν τυχόν περαιτέρω άνοδο.