Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2005 17:14

Πειραιάς - Κατάσχεση εισαγόμενων χοιριδίων που πωλούνταν ως ελληνικά

Χοιρίδια προέλευσης Γερμανίας και Ουγγαρίας, που είχαν «βαπτιστεί» εγχώρια με ελληνική σφραγίδα, εντόπισαν και κατέσχεσαν οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά από τη δημοτική αγορά του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά, στις 18/12/05 σε κρεοπωλείο της αγοράς εντοπίστηκαν πέντε νωπά χοιρίδια, συνολικού βάρους 53,6 κιλών προελεύσεως Γερμανίας -όπως προέκυπτε από το τιμολόγιο αγοράς (Νο 170878/13-12)- τα οποία έφεραν από το σφαγείο σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ», που είναι δηλωτική της χώρας προέλευσης.

Σε δεύτερο κρεοπωλείο εντοπίστηκαν άλλα πέντε χοιρίδια συνολικού βάρους 50 κιλών, προέλευσης Ουγγαρίας, σύμφωνα με το τιμολόγιο αγοράς (Νο 70961/11/17-12-2005), τα οποία επίσης έφεραν την ελληνική σφραγίδα.

Στην πρώτη περίπτωση ο ιδιοκτήτης έκανε ένσταση και μετά την επανεξέταση της υπόθεσης η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά προέβη στην καταστροφή των χοιριδίων. Στη δεύτερη περίπτωση τα χοιρίδια καταστράφηκαν δια πετρελαιώσεως επί τόπου, ενώ ο επιχειρηματίας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, καθώς μπροστά στην υπηρεσία προσπάθησε να αφαιρέσει την σφραγίδα.

Αλλά και στη Βαρβάκειο επεβλήθησαν πρόστιμα σε τουλάχιστον τέσσερις κρεοπώλες, ενώ άλλοι τέσσερις οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, για προσπάθεια παραπλάνησης του καταναλωτή και παραποίηση των στοιχείων προέλευσης των κρεάτων.

Πηγή Νομαρχία Πειραιά