Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2005 17:38

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπό το βάρος σκανδάλου

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών και αφού λαμβάνει απρόσμενες διαστάσεις η αποκάλυψη ενός τραπεζικού σκανδάλου στην Ιταλία, παραιτήθηκε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Αντόνιο Φάτσιο. Η εισαγγελέας του Μιλάνου διέταξε την προηγούμενη εβδομάδα τη σύλληψη του πρώην διευθυντή της BANC POPOLARE ITALIANA (BPI), Τζανπιέρο Φιοράνι και δύο άλλων μάνατζερ.

Το σκάνδαλο ανακαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία της Ολλανδικής Τράπεζας ABN AMRO που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει την ιταλική τράπεζα ANTONVENETA, αλλά συναντούσε πάντα τεράστιες δυσκολίες απ' την Τράπεζα Ιταλίας. Ο Φιοράνι είχε επίσης κινηθεί για να εξαγοράσει τις μετοχές της ANTONVENETA παρότι η τράπεζά του και η οικονομική του δύναμη ήταν περιορισμένη και κατώτερη της υπό πώληση τράπεζας.

Ο Φάτσιο φαίνεται ότι κάλυπτε την δραστηριότητα του Φιοράνι χορηγώντας τις απαραίτητες χρηματικές εγγυήσεις. Σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ο Φάτσιο και η οικογένειά του έλαβαν ακριβά διάφορα δώρα απ' τον Φιοράνι. Παγιδευμένες τηλεφωνικές συνομιλίες δείχνουν ότι ο Φιοράνι είχε δεσμό με τη σύζυγο του Φάτσιο, η οποία τον διαβεβαίωνε ότι η εξαγορά της Antonveneta θα προχωρήσει.

Ο Φιοράνι κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, παράνομη ιδιοποίηση χρημάτων της ΒΡΙ, απόκρυψη περουσιακών στοιχείων που προήρχοντο από ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και χειραγώγηση μετοχών.

Σημειώνεται ότι ο Φάτσιο διακήρυσσε την αθωότητά του, και αρνούνταν επί μήνες να παραιτηθεί, οχυρωμένος πίσω από την ισόβια θητεία που μπορεί να διεκδικήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. Τελικά, στα μέσα Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε ο τότε υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Domenico Siniscalco, μετά την αποτυχία του να πείσει τον Φάτζιο να αποχωρήσει.

K.T.