Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλαν την Πέμπτη τέσσερα μέλη του Κογκρέσου, ζητώντας από το ΔΝΤ μεγαλύτερη ευελιξία στο ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλαν την Πέμπτη τέσσερα μέλη του Κογκρέσου, ζητώντας από το ΔΝΤ μεγαλύτερη ευελιξία στο ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι, εάν η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές, στους οποίους περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ, δεν κατορθώσουν να φθάσουν σε συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης που δεν θα πλήξει μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά θα βλάψει περαιτέρω την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία κατά την εκτίμησή τους.
Οι συντάκτες της επιστολής θεωρούν ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων μαζί με τους περιορισμούς στις πιστώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ώθησαν την Ελλάδα πίσω στην ύφεση και κατέστησαν την οικονομική ανάκαμψη δυσκολότερη κάθε εβδομάδα που περνά.
Στην επιστολή εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ και Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο υιοθετεί σκληρή γραμμή ως προς τις απαιτήσεις για την εφαρμογή περισσότερων μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για «οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από την αναμέτρηση ανάμεσα στην νέα ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της».
Οι συντάκτες της επιστολής τονίζουν ότι το ίδιο το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε από τους πιστωτές την τελευταία πενταετία είχε πολύ καταστροφικότερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.
«Η επιμονή του ΔΝΤ για εμφάνιση δημοσιονομικού πλεονάσματος μεγαλύτερου του 4% του ΑΕΠ για "πολλά χρόνια", ώστε να γίνεται δυνατή η αποπληρωμή του χρέους, αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ότι ήταν εσφαλμένη» σημειώνουν και εκτιμούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία λύση που θα καταστήσει την οικονομική ανάκαμψη προτεραιότητα.
«Είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση εξελέγη με μία ισχυρή εντολή για να αλλάξει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει αμφιβολία, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, φυσικά, αυτό το αποδεχόμαστε πλήρως. Όπως πάντα, θα επιδείξουμε ευελιξία», αναφέρουν τα τέσσερα μέλη του Κογκρέσου ζητώντας να αποφευχθεί μία κατάσταση πτώχευσης ή άλλες ακούσιες συνέπειες».
Η επιστολή υπογράφεται από τους Αλαν Γκρέισον, Μπέρναρντ Σάντερς, Τζον Κόνιερς και Ραούλ Γκριχάλβα.
Πηγή: ΑΜΠΕ