Αυξήσεις από 9,3% έως 16,6% καταγράφονται στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) στις 19 Δεκεμβρίου 2005 στη Θεσσαλονίκη.
Ανάλογα με τις «αντοχές» του οικογενειακού προϋπολογισμού και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, η προμήθεια των απαιτούμενων τροφίμων γιά ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι με 8-10 συνδαιτυμόνες μπορεί να κοστίσει μέχρι και 95 ευρώ (με την παραδοσιακή γαλοπούλα να «ευθύνεται» για ένα σημαντικό μέρος αυτού του κόστους).
Αναλυτικότερα, το 2004, ένα πολύ «συντηρητικό» τραπέζι κόστιζε από 29,29 ευρώ έως 53,97 ευρώ, ένα μέτριο από 43,76 ευρώ έως 83,46 ευρώ και ένα πλήρες από 45,06 ευρώ έως 86,81 ευρώ.
Φέτος, «το συντηρητικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι κοστίζει από 32,91 ευρώ έως και 59,98 ευρώ, το μέτριο από 51,01 ευρώ έως 91,37 ευρώ και το πλήρες 52,21 ευρώ έως 94,87 ευρώ», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ, στην οποία διευκρινίζεται πως το τραπέζι θεωρείται πλήρες, όταν περιλαμβάνει δυό κύρια πιάτα, τέσσερις σαλάτες, δυό γλυκά και πέντε είδη φρούτων.
Οι αγορές τροφίμων απαιτούν προσεκτική έρευνα αγοράς, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις γιά το πορτοφόλι των καταναλωτών, αφού, γιά το ίδιο προϊόν, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο από 79% έως 82% από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές», προειδοποιεί το ΚΕΠΚΑ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως μια γαλοπούλα τεσσάρων κιλών μπορεί να κοστίσει από 16,80 έως 22,40 ευρώ, ενώ το χοιρινό χωρίς κόκαλο (για ποσότητα δύο κιλών) πωλείται προς 8,40 έως και 13 ευρώ.
Τέλος, η τιμή για μισό κιλό μελομακάρονα ξεκινάει από 2,30 ευρώ και φτάνει ως τα 6.50, ενώ ίδιες είναι οι τιμές και στους κουραμπιέδες.