Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2005 13:07

Εκτη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο η κινεζική το 2004

Προς τα πάνω κατά 16,8% αναθεώρησε σήμερα η Κίνα την εκτίμησή της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2004. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στην κινεζική οικονομία να υποσκελίσει την ιταλική οικονομία, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών ως προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, υπολογισμένο σε δολάρια στη βάση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Επιπλέον, στη βάση των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των σχετικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης το 2005, οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι η Κίνα έχει πλέον ανέλθει στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πάνω από τη Γαλλία και τη Βρετανία, και πίσω μόνον από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών εκτιμά πλέον ότι το κινεζικό ΑΕΠ ανήλθε το 2004 σε 15.99 τρισ. γουάν ή περίπου 2,3 τρισ. γουάν περισσότερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

Στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες υπηρεσιών όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι πωλήσεις λιανικής και η αγορά ακινήτων αναλογεί το 93% της αναθεώρησης, με τη συμβολή του τομέα των υπηρεσιών στο κινεζικό ΑΕΠ το 2004 να ανέρχεται πλέον στο 40,7%, έναντι 31,9% προηγουμένως.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters