Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 14:01

Γιούνκερ: «Όχι» των Ελλήνων σημαίνει «όχι» στην Ευρώπη

Κάλεσμα στους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι το «όχι» θα σημαίνει ότι η Ελλάδα λέει «όχι» στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε δίκαιη τη δέσμη μέτρων που πρότειναν οι θεσμοί, εξήγησε ότι σήμερα δεν έχει να κάνει νέες προτάσεις και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της Ε.Ε. «η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή».

Κάλεσμα στους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι το «όχι» θα σημαίνει ότι η Ελλάδα λέει «όχι» στην Ευρώπη.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι θα ήταν συνετό η κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό εν όψει του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό για τις προθέσεις του. Ακόμη, ανέφερε ότι δεν τον κατηγορεί για την επιλογή του, αλλά και πως εξεπλάγη από αυτήν την εξέλιξη και απογοητεύτηκε.

Όπως είπε, την Παρασκευή δεν επετεύχθη συμφωνία λόγω της απόφασης για δημοψήφισμα και της απόφασης να γίνει μια εκστρατεία για το «όχι». Κατά τον κ. Γιούνκερ, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει μια δημοκρατία εναντίον 18 και «αυτό δε βοηθάει κανέναν ευρωπαίο πολίτη κανέναν έλληνα πολίτη». 

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε δίκαιη τη δέσμη μέτρων που πρότειναν οι θεσμοί εξήγησε ότι σήμερα δεν έχει να κάνει νέες προτάσεις και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της Ε.Ε. «η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή».

«Δεν έχουμε φτάσει τελεσίδικα σε ένα αδιέξοδο - Πιέζει όμως ο χρόνος, είμαστε στο τελευταίο δευτερόλεπτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, είπε ότι η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις έγινε απροσδόκητα και τη χειρότερη στιγμή. Παράλληλα, δήλωσε προδομένος και απογοητευμένος για την τροπή που πήραν οι συνομιλίες και είπε πως ο ίδιος έκανε τα πάντα και πως δεν του αξίζει η επικριτική στάση από την πλευρά της Αθήνας.

«Έκανα τα πάντα, έκανα ό,τι μπορούσα για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη», σημείωσε και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τον θόρυβο και την οργή που εκφράστηκε το Σάββατο το βράδυ.

Μάλιστα, ανέφερε ότι γίνεται λόγος για τελεσίγραφο και διερωτήθηκε ποιος λειτούργησε έτσι. «Ποτέ δεν υπήρχε κανένα τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, θέλαμε μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία» είπε, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση των θεσμών ανέφερε πως δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων ούτε μειώσεις στον προϋπολογισμό της άμυνας.

Υποστήριξε ακόμη ότι η δέσμη μέτρων που προτάθηκε είχε στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και σήμαινε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις. Άλλωστε, κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν, η κυβέρνηση αντί να αποχωρήσει, θα μπορούσε να προτείνει ισοδύναμα μέτρα. 

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι η πορεία της Ε.Ε. χρειάζεται συμβιβασμούς και συμφιλίωση, όπως και κατανόηση εκατέρωθεν και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις εθνικών συμφερόντων.

«Μόνο με διάλογο μπορούν να διευθετηθούν οι διαφορές στην Ευρώπη», επεσήμανε και σχολίασε με νόημα ότι «στη ζώνη του ευρώ υπάρχουν 19 δημοκρατίες, όχι μία έναντι 18, ούτε 18 έναντι μίας».