Δεν θεωρεί πως «υπάρχει χάσμα στις θέσεις της Ελλάδας και των θεσμών» ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.
Δεν θεωρεί πως «υπάρχει χάσμα στις θέσεις της Ελλάδας και των θεσμών» ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ υποστήριξε πως υπήρχαν «κάποιες διαφορές», οι οποίες ήλπιζε «ότι μέσα από διαπραγμάτευση και λαμβάνοντας όλοι υπ’ όψιν τις συνέπειες μιας αποτυχίας θα γεφυρώνονταν».
Για τις προτάσεις των θεσμών, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «δεν πρέπει να στηρίζονται στην αυστηρή λιτότητα, ούτε στην επιβολή νέων φορολογιών» και πρόσθεσε ότι πρέπει να αφαιρεθεί το βάρος που φορτώθηκαν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.
Τάχθηκε, παράλληλα υπέρ του να γίνουν κινήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, ήδη έγιναν κάποιες σημαντικότατες κινήσεις και η «Κύπρος έχει πληρώσει τίμημα 4,5 δισ. ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, πρόθεση του Eurogroup ήταν να δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, και γι' αυτό υπήρχε προγραμματισμένη σύνοδος το περασμένο Σάββατο, 27 Ιουνίου. Τελικά, αυτό δεν κατέστη δυνατό «επειδή δεν υπήρξε προσυμφωνία με τους θεσμούς, γεγονός που θα έδινε στο Eurogroup το πράσινο φώς για να λάβει την πολιτική απόφαση παράτασης του προγράμματος, ώστε να οδηγηθεί για έγκριση στα εθνικά συμβούλια και να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας».
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι θέση της Κύπρου ήταν να δοθεί παράταση και επανειλημμένως είχε διαμηνύσει ότι δεν μπορεί μία χώρα που βρίσκεται εκτός αγορών να βρίσκεται ταυτόχρονα και εκτός προγράμματος.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς να σεβαστούν απόλυτα την οποιαδήποτε ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Σιζόπουλος καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να αφήσουν τον λαό, ελεύθερα και δημοκρατικά, να εκφράσει τις επιλογές του, χωρίς προσταγές, κηδεμονεύσεις και απειλές». «Δυστυχώς, αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, η Ευρώπη των προσδοκιών μας», τονίζει ο κ. Σιζόπουλος και προσθέτει ότι «είναι καιρός, η Ευρώπη να αλλάξει κατεύθυνση και να σταματήσει να κηδεμονεύεται από υπερσυντηρητικά κέντρα και θεσμούς χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση».
Πηγή: ΑΜΠΕ