Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που δημιουργούνται μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, καλούνται να δώσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Η σημερινή συνεδρίαση, η οποία είχε προγραμματιστεί για να εξετάσει ένα σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αλλάζει εντελώς ημερήσια διάταξη και θα ασχοληθεί με τα προβλήματα που προκύπτει από την ελληνική απόφαση για δημοψήφισμα.
Του Νίκου Μπέλλου
Βρυξέλλες
Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που δημιουργούνται μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, καλούνται να δώσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η σημερινή συνεδρίαση, η οποία είχε προγραμματιστεί για να εξετάσει ένα σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αλλάζει εντελώς ημερήσια διάταξη και θα ασχοληθεί με τα προβλήματα που προκύπτει από την ελληνική απόφαση για δημοψήφισμα.
Κατ΄ αρχήν οι εταίροι καλούνται να απαντήσουν στην κυβέρνηση αν δέχονται να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα μέχρι και τις 5 Ιουλίου, που θα γίνει το δημοψήφισμα.
Η παράταση είναι αναγκαία για την Ελλάδα, γιατί από τις 30 Ιουνίου που λήγει η παράταση του προγράμματος η χώρα δεν θα έχει την χρηματοδοτική κάλυψη των δανειστών και στην περίπτωση αυτή η ΕΚΤ θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά οι εταίροι και δανειστές καλούνται να σταθμήσουν όλες τις παραμέτρους γιατί σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις τους θα έχουν επιπτώσεις, οικονομικές και πολιτικές. Προβλέψεις για την έκβαση της συζήτησης σ’ αυτό το θέμα είναι δύσκολες.
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι αν θα αρχίσει πλέον να εξετάζεται και επίσημα ένα σχέδιο Β, δηλαδή το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και οι τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεών που θα προκύψουν για το σύνολο της ευρωζώνης, για τις αγορές και γενικότερα την παγκόσμια οικονομία.
Τέλος, στο τραπέζι θα βρεθεί και ένα άλλο «καυτό» θέμα, αυτό του περιορισμού ή όχι της κίνησης κεφαλαίων. Την απόφαση στο θέμα αυτό την λαμβάνει η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν ο κ. Ντράγκι λάβει από σήμερα τις αποφάσεις του, αφού θα πρέπει να συζητήσεις το θέμα και με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Το κλίμα στη βελγική πρωτεύουσα αλλα και στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι βαρύ, μέχρι στιγμής Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κυβερνήσεις βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις αποφεύγοντας δημόσιες δηλώσεις, που θα μπορούσαν να εντείνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Πριν από τους υπουργούς προηγήθηκε η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurorgoup για την πρετοιμασία των αποψινών συζητήσεων.