Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2005 17:43

Συμφωνία ΥΕΝ - Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση κοινών δράσεων

Την υπογραφή συμφωνίας με την Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση κοινών Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων που έχουν υλοποιηθεί υπό τον συντονισμό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Θαλασσίων Συνόρων (Ε.Κ.ΘΑ.Σ.), ανακοινωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έπειτα από επιτυχείς διαβουλεύσεις με τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος ARGO.

Οι Επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται είναι οι εξής:

* Ελλάδας-Κύπρου-Ιταλίας-Μάλτας, με την επωνυμία «TRITON IIΙ», η οποία διεξήχθη από 18 έως 22 Αυγούστου 2005 με την συμμετοχή αρμοδίων για θέματα λαθρομετανάστευσης Διωκτικών Aρχών Κρατών- Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Ελλάδας - Ιταλίας, με την επωνυμία «F.e.r.I.A.S. ΙΙ», από 29 Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2005 στα λιμάνια Κέρκυρας-Πάτρας-Ηγουμενίτσας-Brindisi-Bari-Ancona, με την συμμετοχή και εκπροσώπων και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών με σκοπό τον έλεγχο αλλοδαπών που διακινούνται με Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της γραμμής Ιταλίας.

Το ύψος της κοινοτικής συμμετοχής στο συνολικό προϋπολογισμό των δαπανών για τις παραπάνω πραγματοποιηθείσες δράσεις ανέρχεται στο 80%.

Σημειώνεται πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ARGO της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδοτεί δράσεις που αφορούν στους τομείς λαθρομετανάστευσης-εξωτερικών συνόρων-ασύλου, τομείς στους οποίους, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΥΕΝ επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον με σκοπό την προάσπιση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου την πρόληψη και την καταστολή έκνομων ενεργειών στη θάλασσα και την προώθηση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.