Πληθώρα δημοσιευμάτων αφιερώνει ο γερμανικός Τύπος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη κρισιμότητα του αποψινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Πληθώρα δημοσιευμάτων αφιερώνει ο γερμανικός Τύπος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη κρισιμότητα του αποψινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει εκτενώς τις εξελίξεις στο μέτωπο των πυρετωδών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εν όψει και του αποψινού κρίσιμου Eurogroup των Βρυξελλών. Την κρισιμότητα της αποψινής συνάντησης των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπογραμμίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μετά από «αναρίθμητες έκτακτες Συνόδους Κορυφής και συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών», στις οποίες δεν σημειώθηκε πρόοδος, «αυτή τη φορά (σ.σ. το Eurogroup) ενδέχεται να είναι πραγματικά αποφασιστικό – για τον απλό λόγο ότι στο μεταξύ μετράει κάθε ώρα».
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης υιοθετεί μία απαισιόδοξη προσέγγιση, κάνοντας λόγο για «αιώνα κρίση». Όπως σχολιάζει: «Η Ελλάδα φαίνεται ότι θα “σωθεί” για άλλη μια φορά. Και μετά; Κανένα πρόβλημα της ασθενούς χώρας δεν θα λυθεί σε μόνιμη βάση μέσω του διαφαινόμενου συμβιβασμού», επισημαίνει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων το ζήτημα της χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους.
«Η νύχτα είναι μεγάλη», σχολιάζει από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung, σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες και οι δανειστές τους διαπραγματεύονται τώρα σοβαρά. Έχουν ακόμη πολλή δουλειά μπροστά τους αλλά μόνο λίγο χρόνο».
Η εφημερίδα του Μονάχου διερωτάται αν θα καταστεί τώρα εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, παρατηρώντας ότι «αν τα χρηματιστήρια αποτελούν μέτρο, τότε η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον του τερματισμού της κρίσης. Οι δείκτες ανεβαίνουν για δεύτερη συνεχή ημέρα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν είναι σαφές αν οι υπουργοί Οικονομικών μπορούν να διευθετήσουν τη διαμάχη για το (σ.σ. ελληνικό) χρέος αυτή την Τετάρτη. Διαμάχη επικρατεί τώρα και μεταξύ των πιστωτών. Και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης που θα τύχει ο πρωθυπουργός Τσίπρας στο εσωτερικό για την επίτευξη ενός συμβιβασμού».
«Κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις ενός Grexit»
Για διαφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ κάνει λόγο στο σημερινό της πρωτοσέλιδο και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Υπό τον γλαφυρό τίτλο «Η Αθήνα διχάζει τους πιστωτές της» η εφημερίδα του Ντύσελντορφ επισημαίνει ότι «η Ε.Ε. ελπίζει σε μία ταχεία συμφωνία, ωστόσο το ΔΝΤ ζητά βελτιώσεις». Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, «το ΔΝΤ επικρίνει το γεγονός ότι η Αθήνα δίνει βάρος στην αύξηση φόρων και εισφορών, ώστε να αποφύγει περικοπές δαπανών. Αυτό θα μπορούσε (σ.σ. σύμφωνα με το ΔΝΤ) να επιβαρύνει την οικονομία και ως εκ τούτου να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους».
Πάντως, η γερμανική οικονομική εφημερίδα τάσσεται με σχόλιό της υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους της, παρά την ασήμαντη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια στο πεδίο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους. Όπως επισημαίνει ο σχολιαστής, «ακόμη και αν πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται το αντίθετο και μιλούν με ενθουσιασμό για τις ιαματικές ιδιότητες μίας υποτίμησης (σ.σ. στην Ελλάδα), κανείς δεν γνωρίζει τις πραγματικές οικονομικές επιπτώσεις ενός Grexit».
Σκληρή κριτική στην πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα ασκεί με σχόλιό της η Tageszeitung του Βερολίνου. Όπως σχολιάζει, «η εικόνα που προέκυψε αυτήν την εβδομάδα αποτελεί σύμβολο για τον σταδιακό τερματισμό της διαπάλης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στις ελίτ που είναι προσανατολισμένες στην κενή νοήματος λιτότητα, οι οποίες δίνουν τον τόνο στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, «το δραματικό στοιχείο δεν είναι η διαφαινόμενη ήττα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά η αποτυχημένη προσπάθεια μιας χώρας να ξεφύγει από μία πολιτική που οδήγησε σε όλη τη νότια Ευρώπη σε μαζική ανεργία και φτώχεια. Υποτάξου στις Βρυξέλλες, αλλιώς φεύγεις. Αυτή η αρχή έχει μείνει απαράλλακτη», σχολιάζει η TAZ.
Πηγή: Deutsche Welle