Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2005 10:25

Οικονομική συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου εντός της Ε.Ε.

Νέες διαστάσεις στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου μέσα στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτά η θεαματική αύξηση των οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών την τελευταία διετία.

Με κομβικό ορόσημο την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, Ελλάδα και Κύπρος συγκροτούν ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο οικονομικό άξονα με σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις:

«Μέσα σε 4 - 6 χρόνια θα μπορούμε να μιλούμε για μια πλήρη οικονομική ένωση, ένα ενιαίο οικονομικό χώρο με πρωταγωνιστές τους Έλληνες και τους Κυπρίους εμπόρους και επιχειρηματίες», δήλωσαν στην εφημερίδα «Πολίτης» διπλωματικοί και οικονομικοί κύκλοι των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, τα στατιστικά στοιχεία, από το πρώτο εξάμηνο του 2005, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ειδικότερα, στο επίπεδο του διμερούς εμπορίου, οι ελληνικές εισαγωγές στην Κύπρο κάλυψαν το 17% των εισαγωγών στην κυπριακή αγορά, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με το 2004 της τάξης του 33%.

Αυτό αντιστοιχεί στο 26% των εισαγωγών, που κάνει η Κύπρος από χώρες - μέλη της ΕΕ και κατατάσσουν την Ελλάδα ανάμεσα στις πιο υψηλές θέσεις των εμπορικών εταίρων της Κύπρου.

Αντιστοίχως, οι κυπριακές εξαγωγές στην Ελλάδα κάλυψαν το 13,5% των κυπριακών εξαγωγών και το 24,5% του συνόλου των κυπριακών εξαγωγών σε χώρες της ΕΕ.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι πιθανόν εντός 2005 οι εισαγωγές στην Κύπρο θα «σπάσουν το φράγμα» του ενός δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες κυπριακές εξαγωγές στην Ελλάδα θα πλησιάσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων