Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι γνωστές σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες ενός δράματος διαρκείας που ονομάζεται κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας. Οι επενδυτές επέλεξαν να είναι αισιόδοξοι για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας στη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι γνωστές σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες ενός δράματος διαρκείας που ονομάζεται κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας. Οι επενδυτές επέλεξαν να είναι αισιόδοξοι για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας στη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.
Η στήλη για δεύτερη μέρα στη σειρά υπογραμμίζει πως αν και θεωρούσε και θεωρεί πιθανή μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης παρά μια ολοκληρωμένη συμφωνία στις προσεχείς συνόδους των διάφορων άτυπων και επισήμων οργάνων γύρω από την ελληνική κρίση, η ανακούφιση των επενδυτών παντού είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για τη χώρα (country risk).
Για αυτό σήμερα οι μετοχές στην Ασία προσπαθούσαν και οι περισσότερες πέτυχαν να διατηρήσουν για έκτη σύνοδο τα κέρδη τους. Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν κέρδη, αποτυπώνοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, η οποία θα αποτρέπει τα αρνητικά σενάρια.
Οι επενδυτές ομολόγων ενθαρρύνονται αρκετά όπως φάνηκε από την προς τα κάτω κίνηση στις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων κατά 60 μονάδες βάσης, με τις αποδόσεις στην Ιταλία και την Πορτογαλία να ακολουθούν. Οι αποδόσεις πήραν άλλο δρόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μια σειρά από γενικά αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα και τα σχόλια του Jerome Πάουελ της Fed ότι η οικονομία θα μπορούσε να είναι έτοιμη για αυξήσεις επιτοκίων τόσο Σεπτέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο.
Τα κέρδη στη Wall Street ήταν ήσσονος σημασίας, αν ήταν αρκετά για να δούμε το Nasdaq σε μια κορυφή ρεκόρ. Ο Dow κατέληξε την Τρίτη πάνω κατά 0,13%, ενώ ο S & P 500 ανέβηκε οριακά 0,06% και ο Nasdaq +0,12%. Γιατί την ανησυχία που συντηρούσε η ελληνική περίπτωση την αντικατέστησε η εκτός «προγράμματος» επιστροφή της πιθανότητας να περάσει σε σύσφιξη νομισματικού τύπου η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Οι αναλυτές της αγοράς υπογράμμισαν την παρουσία πολλών ισχυρών προσωρινά παραγόντων, που δρουν με στόχο τα κέρδη από βραχυχρόνιες τοποθετήσεις και ρευστοποιήσεις. Βέβαια δεν είναι λίγο το άλμα στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ σε χρόνο μηδέν από 41,5 δις την Πέμπτη στα 48,37 χθες. Οι ξένοι θεσμικοί δεν τοποθετούνται μετά από την τρομερή βουτιά στις τρεις βδομάδες του Ιουνίου, με στόχο να κρατήσουν τις θέσεις τους ως το τέλος του χρόνου. Γιατί γνωρίζουν, από δεκάδες εκθέσεις και αναλύσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων, ότι δεν έχει τελειώσει το «ελληνικό πρόβλημα».
Οι αγορές γιορτάζουν ένα πράγμα και μόνο. Την είσοδο της ελληνικής πλευράς στη σφαίρα των προγραμμάτων στήριξης που ίσχυαν πριν το 2015. Το Grexit απομακρύνεται ως ενδεχόμενο γιατί απομακρύνθηκε η Αθήνα από τη θέση πως η λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να αναιρέσει τις υπογραφές των κυβερνήσεων που επίσης, η λαϊκή ετυμηγορία έστειλε για διαπραγματεύσεις.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μικρά κέρδη σημείωσαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, με την αγορά να τηρεί επί της ουσίας στάση αναμονής μετά την άνοδο του Nasdaq στα ιστορικά υψηλά και τα μικτά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 18.144,07 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,12% στις 5.160,10 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,07% στις 2.124,22 μονάδες.
Στο ταμπλό, κέρδη σημείωσε ο ενεργειακός κλάδος, μετά την άνοδο του πετρελαίου άνω των 61 δολαρίων. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1,9% σημείωσαν οι Tesoro, Valero Energy και Hess. Στο +3,3% βρέθηκε η AT&T, μετά την αναβάθμισή της από την Barclays σε "overweight" από "neutral" προηγουμένως, εξαιτίας των θετικών επιδράσεων που πιθανόν να έχει η εταιρεία από την εξαγορά της DirecTV.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 1,8% υποχώρησαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσαν κατά 1,5%. Επίσης, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών ενισχύθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 2,2% αγγίζοντας τις 546.000.
Τέλος, αναπάντεχη επιβράδυνση εμφάνισε ο μεταποιητικός κλάδος στις ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στις 53,4 μονάδες έναντι 54 μονάδων τον Μάιο.
ΕΥΡΩΠΗ
Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν κέρδη, αποτυπώνοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, η οποία θα αποτρέπει τα αρνητικά σενάρια.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 6.834,87 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,72% στις 11.542,54 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 1,18% στις 5.057,68 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,16% στις 398,83 μονάδες, με όλους τους επιμέρους δείκτες του να κλείνουν θετικά.
Στο ταμπλό, η Petrofac ενισχύθηκε κατά 6,2%, μετά την υποβολή εκθέσεων που έδειξαν ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ. Η εταιρεία ανέφερε ότι το περιθώριο κέρδους θα είναι σε μεγάλο βαθμό σταθμισμένο προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επίσης, στο +15% βρέθηκε η Ladbrokes, καθώς επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Gala Coral Group για πιθανή συγχώνευση.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητος στις 97 μονάδες διατηρήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία τον Ιούνιο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο δείκτης θα βελτιωνόταν στις 98 μονάδες.
Επίσης, μετά από δύο μήνες επιβράδυνσης, η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει να έχει ανταποκριθεί θετικά τον Ιούνιο, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι απέφυγε την επιβράδυνση. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Markit, η αποτυχία να δημιουργηθεί μια ισχυρή δυναμική μετά την έναρξη του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναδεικνύει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η οικονομία.
ΧΑ
Η αγορά συνέχισε και την Τρίτη το ράλι «ανακούφισης» μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, κερδίζοντας μέσα σε δύο ημέρες πάνω από 100 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 6,11% στις 794,98 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 795,40 μονάδες και η χαμηλότερη στις 752,75. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,80% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 130,54 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 4,78 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, οι βάσεις της συμφωνίας έχουν πλέον τεθεί, απομένει να φτάσουμε σε μια συμφωνία την Τετάρτη στο Εurogroup και να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επεξεργάζονται την ελληνική πρόταση, ώστε αύριο Τετάρτη πρώτα στο EuroWorking Group και μετέπειτα στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι δύο πλευρές (Ελλάδα και δανειστές) να φτάσουν σε μια καταρχήν συμφωνία η οποία θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής και θα εγκριθεί -αν εγκριθεί- το Σαββατοκύριακο από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αποφασίζοντας σήμερα νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης μέσω του ELA. Διατηρείται έτσι ανοικτή η γραμμή χρηματοδότησης για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, ενώ ήταν η τρίτη αύξηση μέσα στην εβδομάδα.
Στο ταμπλό, δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 6,40% στις 240,63 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,34% στις 918 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισεμε κέρδη 10,39% στις 659,77 μονάδες.
Με κέρδη έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ξεχώρισαν οι μετοχές της Alpha Bank(+19,61%), της Folli Follie(+16,28%), της Jumbo(+14,47%), της Εθνικής (+13,21%), της Viohalco(+8,98%), του ΟΠΑΠ(+7,86%), της Aegean Airlines(+7,69%), της Πειραιώς (+7,59%), της ΔΕΗ (+6,62%), του ΟΤΕ (+6,32%) και της ΕΧΑΕ(+6,14%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (+16,15%) ενώ πτώση μόνο ο κλάδος των Χημικών (-1,39%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 88 κινήθηκαν ανοδικά, 27 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν ξανά στον δείκτη των blue chip ανοδική πορεία. Τον κίνησαν με το καλημέρα ανοδικά και το άνοιγμα στις 226,90 μονάδες έγινε ελάχιστο μέρας, το δε μέγιστο ήταν οι 240,81. Οι επενδυτές καθόρισαν το εύρος διακύμανσης του ΣΜΕ στις 11,25 μονάδες. Το ελάχιστο ορίστηκε στις 228,25 μονάδες και το μέγιστο στις 239,50.Το ΣΜΕ έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 236,00 μονάδες, τιμή που αντιστοιχεί σε μεταβολή +3,28%, από την τιμή εκκαθάρισης της προηγούμενης στις 228,50 με τον 25άρη στο +6,40% και κλείσιμο στις 240,63 μονάδες. Άλλαξαν χέρια 102 συμβόλαια για τη σειρά Αυγούστου. Η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε στις 238,50 μονάδες για την τρέχουσα σειρά και στις 238,75 για την επόμενη.
Από τα ανωτέρω προκύπτει πως οι επενδυτές δεν θέλησαν να δώσουν στο ΣΜΕ ούτε καν τιμές ως το μέγιστο του υποκείμενου δείκτη και επίσης η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε δυο μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο του 25άρη. Συνεπώς αντικαταστάθηκαν οι ευοίωνες με δυσοίωνες προσδοκίες υπογραμμίζοντας την εκτίμηση των traders πως η βραχυπρόθεσμη τάση πιθανά σήμερα να αναστραφεί.
Τεχνικά η συνέχεια στην άνοδο είναι πιθανότερη από κάθε άλλη εκδοχή στην περίπτωση που δεν αλλάξει δραματικά η ροή των ειδήσεων. Ο 25άρης που απασχολεί ένα γιγάντιο ποσοστό του ημερήσιου τζίρου πέρασε αποφασιστικά και χωρίς ταλαντεύσεις τους ΚΜΟ 30, 50 και 100 ημερών συνεπώς θα βαδίσει προς συνάντηση γνωστών αντιστάσεων. Επειδή το κοινό είναι επενδυτές βραχέων οριζόντων, οι πρόσφατες οροφές θα μετρήσουν πρώτες και αναφερόμαστε σε αυτές έγκαιρα. Πρώτη αντίσταση στις 247 μονάδες δεύτερη και ισχυρότερη στις 252 μονάδες μετά ακολουθούν οι 272 και οι 282. οι δυο πρώτε νομίζουμε πως θα εμφανιστούν ίσως και σήμερα οι άλλες δυο αρκετά αργότερα. Η απογείωση του ΧΑ έγινε, ο προορισμός του ταξιδιού είναι ακόμα άγνωστος.
Σήμερα
Οι Μετοχές στην Ασία προσπαθούσαν και οι περισσότερες πέτυχαν να διατηρήσουν για έκτη σύνοδο τα κέρδη τους σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να είναι αισιόδοξοι για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας στη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, ενώ το δολάριο παρέμεινε ισχυρό, αφού η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ επανήλθε σαν προσδοκία και πιθανότητα.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας άνοιξε το δρόμο με μια αύξηση της τάξης του 0,5% ανέβηκε σε μια κορυφή από το 2000. Ο Δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έφτασε ψηλότερα 0,13% για να ανεβάσει τα κέρδη του κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι συνεδριάσεων στο 2,9% περίπου.
Στην Κίνα, οι επίσημες προσπάθειες για να ηρεμήσει νευρικότητα των επενδυτών φαίνεται να έχει επιφέρει σταθεροποίηση στο κλίμα μετά τις απότομες απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ανέβηκαν 1,6%, αλλά η διαπραγμάτευση παραμένει ασταθής.
Τα κέρδη στη Wall Street ήταν ήσσονος σημασίας, αν ήταν αρκετά για να δούμε το Nasdaq σε μια κορυφή ρεκόρ. Ο Dow κατέληξε την Τρίτη πάνω κατά 0,13%, ενώ ο S & P 500 ανέβηκε οριακά 0,06% και ο Nasdaq +0,12%.
Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου ισχυροποιήθηκε μετά την είδηση πως η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία του χρέους με τους δανειστές, παρά την οργισμένη αντίδραση από κάποιους από τους δικούς της βουλευτές.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα Τετάρτη για να συζητήσουν αν πρέπει ή όχι να τεθεί το σχέδιο σε κοινοβούλια χωρών στη ζώνη του ευρώ. Αν πάει υπάρξει συμφωνία, το ελληνικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει το συντομότερο αυτό το Σαββατοκύριακο.
Οι επενδυτές ομολόγων ενθαρρύνονται αρκετά όπως φάνηκε από την προς τα κάτω κίνηση στις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων κατά 60 μονάδες βάσης, με τις αποδόσεις στην Ιταλία και την Πορτογαλία να ακολουθούν.
Οι αποδόσεις πήραν άλλο δρόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μια σειρά από γενικά αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα και τα σχόλια του Jerome Πάουελ της Fed ότι η οικονομία θα μπορούσε να είναι έτοιμη για αυξήσεις επιτοκίων τόσο Σεπτέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο.
Αυτό ήταν ανεπιθύμητη είδηση για τις αγορές χρέους οι οποίες έχουν ενσωματώσει στις τιμές μόνο για μια άνοδο φέτος. Οι αποδόσεις των ομόλογων 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα 1-1 / 2 εβδομάδων στο 2,43%.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup
Ριζική μεταστροφή του σκηνικού σημειώνεται το τελευταίο διήμερο, καθώς ο πήχης προσδοκιών για τη σύναψη συμφωνίας της Ελλάδος με τους Δανειστές της έχει αναβαθμιστεί θεαματικά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του πλούσιου παρασκηνίου των προηγούμενων ημερών που με ιδιαίτερα προσφυή τρόπο συνόψισε ο Economist: «Η αποφυγή του διαζυγίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα ήταν καλύτερη για όλους αλλά και η διατήρηση του γάμου δεν πρέπει να είναι γίνει με οποιοδήποτε κόστος».
Έτσι, η μεν Ελλάδα που θα ήταν αντιμέτωπη με τις δραματικές παρενέργειες μιας χρεοκοπίας, βλέποντας την απόσυρση καταθέσεων 5,5 δις ευρώ μόνο κατά τις τελευταίες 6 ημέρες, οι οποίες καλύφθηκαν ιδανικά με τις διαδοχικές αυξήσεις του ELA από το Μάριο Ντράγκι, διατύπωσε προτάσεις με προϋποθέσεις να οδηγήσουν σε συμφωνία.
Από την άλλη πλευρά, οι Εταίροι που κατανοούν τις αναπόφευκτα δυσμενείς παρενέργειες του μηνύματος ότι η Ευρωζώνη δεν είναι "μια ανέκκλητη υπόθεση "αν υπάρξει "Grexit" και το πιθανό γεωπολιτικό παιχνίδι Τρίτων με την Ελλάδα, οδηγούνται επίσης στην επιθυμία να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία.
Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου σε συνέχεια ενός crescendo αποεπένδυσης που είχε προηγηθεί, ήταν ακαριαία οδηγώντας το Γενικό Δείκτη 100 μονάδες ψηλότερα, από τη την επίδοση-ναδίρ του έτους που είχε προηγηθεί και αρκετά κοντά προς τις 800 μονάδες, ενώ θεαματική είναι και η υποχώρηση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων στο 10,6%. Ο απόηχος δε, ήταν ευεργετικός και για τις λοιπές Ευρωπαϊκές Αγορές.
Για μια ακόμη φορά η υψηλή μεταβλητότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο, με τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί, αποκαλύπτοντας την ακραία βραχυθεσμοπάθεια των funds που κυριαρχούν στην Ελληνική Αγορά.
Μάλιστα, οι ακραίες διακυμάνσεις προϊδεάζουν πολλούς αναλυτές στο γρήγορο συμπέρασμα ότι "κάποιοι" καταγράφουν υπερκέρδη θεωρώντας ότι είναι δυνατή η συστηματικά σωστή θέση κατά τη διάρκεια του trading, κάτι που ισχύει μόνο για τους έχοντες ιδιαίτερη εύνοια της τύχης και όχι για τους πολλούς που συνεχίζουν να αιμορραγούν.
Σε κάθε περίπτωση, χωρίς βοήθεια από κεφάλαια μακράς πνοής, η πορεία του Γενικού Δείκτη δύσκολα θα συνεχίσει πέραν των 850 μονάδων, με στόχο δηλαδή την καταγραφή ισχνών έστω κερδών σε σχέση με την αρχή του έτους.
Ωστόσο, η επικείμενη συμφωνία με βάση τα μέτρα που ανακοινώνονται, έχει ως μεγάλο χαμένο τις κερδοφόρες-υγιείς Επιχειρήσεις που καλούνται μέσω της έκτακτης φορολογίας, των αυξημένων συντελεστών και της απόδοσης αυξημένων εισφορών να συνδράμουν καθοριστικά στα πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Υπονομεύεται έτσι η εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας τους, πολλώ δε μάλλον ο σχεδιασμός και η εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Οι εξελίξεις αυτές αναπόφευκτα υπονομεύουν τη συνέχιση ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. λόγω της νέας φορολογικής αφαίμαξης των εταιρικών κερδών. Αντιθέτως, για πολλές εταιρείες η μετεγκατάσταση σε Χώρες με φιλικότερο φορολογικό καθεστώς θα αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης στο επόμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα οτιδήποτε που να προδιαθέτει για την προοπτική επανεκκίνησης της Οικονομίας στο κοντινό μέλλον...
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Διατηρείται η διάθεση για ανάληψη ρίσκου
Οι μετοχές συνέχισαν να ανεβαίνουν στην Ασία, μετά από παρακολούθηση του θετικού τόνου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο ρυθμός των κερδών μετριάστηκε από προηγούμενες συνεδρίες, αλλά ο Nikkei της Ιαπωνίας συνέχισε να σκαρφαλώνει αθόρυβα σε νέα ψηλά στην μετά το 1996 εποχή, και οι αγορές στην Κίνα ανέκτησαν περαιτέρω μέρος από την απότομη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας στους δείκτες χρηματιστηρίων στη Σαγκάη και και το Shenzhen. Στο FX, το δολάριο συνέχισε να ενισχύεται έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών της Ασίας. Χθες, το ευρώ υποχώρησε 1,5% καθώς το δολάριο ανέκτησε κάποια δυναμική.
Ο αισιόδοξος τόνος έρχεται πριν από την 30η Ιουνίου κρίσιμης ημερομηνίας για τη διάσωση της Ελλάδας και θα εξασφαλίσουν τις πληρωμές της χώρας προς το ΔΝΤ. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν για να προετοιμαστούν για μια δεύτερη προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη. Οι οικονομολόγοι μας είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι (με ανησυχίες για τις τράπεζες). Σήμερα, αναμένουμε ο IFO της Γερμανίας να δείξει μέτρια διάθεση λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την Ελλάδα, ενώ στις ΗΠΑ, αναμένουμε ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το Q1 στο -0,2% από -0,7%.
Η παγκόσμια εμπιστοσύνη στη βιομηχανία ανέβηκε τον Ιούνιο, συνεχίζοντας την βελτίωση που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα. Η αύξηση του παγκόσμιου δείκτη οδηγήθηκε από την βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στην Κίνα και τη ζώνη του ευρώ. Ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης ήταν σε ισχυρότερα επίπεδα από τις προσδοκίες, φθάνοντας στο 54,1, το υψηλότερο επίπεδο σε τέσσερα χρόνια. Η βελτίωση σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης σε συνολικό επίπεδο και στη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι βιομηχανικές παραγγελίες και οι πωλήσεις λιανικής ήταν επίσης πιο σταθερή στην Ιταλία.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ ο Γιούνκερ προτίθεται να προσκαλέσει και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση.
Συνεχίζεται η δουλειά σε τεχνικό επίπεδο, με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών και τους εμπειρογνώμονες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, με στόχο την αποσαφήνιση των επόμενων βημάτων ως το Eurogroup, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια «καλή βάση» για επίτευξη προόδου.
Απομένει ακόμα να γίνει πολλή δουλειά ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του θεσμού.
Την εκτίμηση ότι η προτεινόμενη συμφωνία για την Ελλάδα δεν είναι υφεσιακή εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, στο σύνολό της η συμφωνία δεν είναι υφεσιακή, ενώ πρόσθεσε ότι κριτήριο για την επίτευξη μίας λύσης είναι η βιωσιμότητα. «Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία από ποτέ» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Αισιόδοξος ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του CNN. Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα καταστεί σύντομα πραγματικότητα, εκφράζοντας την αισιοδοξία ενόψει των σημερινών κρίσιμων διαβουλεύσεων. «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η συμφωνία στο τέλος, θα επιτευχθεί» επανέλαβε ο κ. Σταθάκης.
Νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA αποφάσισε χθες το πρωί σε τηλεδιάσκεψη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διατηρώντας ανοικτή τη γραμμή χρηματοδότησης για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Το ποσό της αύξησης δεν δημοσιοποιήθηκε. Πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα που η ΕΚΤ αυξάνει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
MSCI: Για πιθανή επαναξιολόγηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς (standalone market) προειδοποίησε ο MSCI (Greek Index), εφόσον επιβληθούν μέτρα περιορισμού, όπως έλεγχοι κεφαλαίου. Το ενδεχόμενο αυτό βέβαια απομακρύνεται, αλλά ο οίκος το έθεσε σαν ενδεχόμενο την προηγούμενη Παρασκευή. Σε ανακοίνωση του, ο MSCI ανέφερε πως παρακολουθεί τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες πιθανόν να έχουν αντίκτυπο στην προσβασιμότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Συνεχίστηκε η πορεία ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν επιδείνωση του κλίματος μεταξύ επιχειρήσεων και επενδυτών. Ο ρυθμός ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% στο πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας της μειωμένης δραστηριότητας εξωτερικού εμπορίου. Από τα πρόσφατα όμως στοιχεία διαφαίνεται ότι οι παραγγελίες, εξαγωγές και πωλήσεις λιανικής ανακάμπτουν, αν και έχει επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα.
Ανέκαμψε η οικονομία της Ευρωζώνης προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου, παρά την απειλή μιας ελληνικής χρεοκοπίας και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, σύμφωνα με τους δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τον Ιούνιο. Μετά από δύο μήνες επιβράδυνσης, η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει να έχει ανταποκριθεί θετικά τον Ιούνιο, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι απέφυγε την επιβράδυνση.
Το πορτογαλικό κράτος προσπαθούσε επί σειρά ετών να δρομολογήσει την πώληση της κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAP. Η διαδικασία αυτή συναντούσε όμως τη σθεναρή αντίσταση συνδικάτων αλλά και κινήσεων πολιτών. Για σήμερα, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη η υπογραφή του συμβολαίου πώλησης της εταιρείας, που προβλέπει την παραχώρηση του 61% των μετοχών της TAP στο επιχειρηματικό κονσόρτσιουμ Gateway, που ελέγχεται από τον Πορτογάλο επιχειρηματία Ουμπέρτο Πεδρόσα και τον Αμερικανό Ντέιβιντ Νίλεμαν.
Το ποσό των 26 δισ. δολαρίων άντλησε χθες το αμερικανικό δημόσιο, κατόπιν επιτυχημένης δημοπρασίας 2ετών ομολόγων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το αμερικανικό δημόσιο άντλησε 26 δισ. δολάρια από τη δημοπρασία ομολόγων, λήξεως το 2017. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,28 έναντι 3,47 της προηγούμενης δημοπρασίας 2ετών ομολόγων. Το επιτόκιο της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 0,692%.
Την παραίτησή του από τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας υπέβαλε ο Ιβάν Ίσκροφ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. O Boύλγαρος τραπεζίτης, ο οποίος βρισκόταν επί 12 συναπτά έτη στα «ηνία» της κεντρικής τράπεζας της γειτονικής χώρας, θα παραιτηθεί επισήμως στις 10 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι η θητεία του ολοκληρωνόταν κανονικά τον Οκτώβριο του 2015.
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών ενισχύθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 2,2% αγγίζοντας τις 546.000. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2008. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διαμορφωθούν μόλις στις 523.000 έναντι 517.000 τον Απρίλιο.
Αναπάντεχη επιβράδυνση εμφάνισε ο μεταποιητικός κλάδος στις ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στις 53,4 μονάδες έναντι 54 μονάδων τον Μάιο.