Τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία φοβάται το 20% των αναλυτών, σύμφωνα με ειδική έρευνα της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας.
Τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία φοβάται το 20% των αναλυτών, σύμφωνα με ειδική έρευνα της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 900 αναλυτών, μόλις το 20% εκτιμά ότι το Grexit θα επιβαρύνει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές.
Την ίδια στιγμή, το 30% επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει επιπτώσεις μόνο στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, δηλαδή την Ισπανία και την Ιταλία.
Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή το 50% , εμφανίζεται καθησυχαστικό, υπογραμμίζοντας ότι το Grexit θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο, λόγω του μικρού μεγέθους της ελληνικής οικονομίας.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Στην ερώτηση «ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές τους επόμενους 12 μήνες», το 15% απαντά η ευρωπαϊκή (άρα ελληνική) κρίση.
Σύμφωνα με τους επενδυτές, κίνδυνοι επίσης απορρέουν από τη νομισματική πολιτική της Fed, τον πληθωρισμό, την αδύναμη ανάπτυξη σε Κίνα και αναπτυσσόμενες αγορές, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τη ρευστότητα.
Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών φαίνεται ότι προτιμά τις μετοχές, ενώ ακολουθούν τα κρατικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, η αγορά των commodities (πετρέλαιο, χρυσό κ.α.) και οι αναδυόμενες αγορές.
Όσον αφορά την τιμή του χρυσού, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το γ' 3μηνο του 2015 θα διαμορφωθεί στα 1.200 με 1.250 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, η πλειοψηφία των αναλυτών επισημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου, κατά την ίδια περίοδο, θα διαμορφωθεί στα 60 με 70 δολάρια ανά βαρέλι.