Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2005 18:03

Η ΔΕΗ για τα περί χειραγώγησης της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η ΔΕΗ στηρίζει την υπό διαμόρφωση απελευθερωμένη αγορά και χαιρετίζει την είσοδο νέων συμμετεχόντων σ’ αυτή, όπως η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και Ηρων, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το οικονομικό κόστος παροχής υπηρεσιών της στήριξης του Ελληνικού Συστήματος όπως οι Κώδικες Συναλλαγών και Διαχείρισης Ηλεκτρικής Ενέργειας επιβάλλουν, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μέχρι της πλήρους απελευθέρωσης.

Τα παραπάνω τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΔΕΗ με αφορμή δημοσιεύματα με τα οποία επιχειρείται να αποδοθεί στην εταιρεία πρόθεση χειραγώγησης της υπό ανάπτυξη Ελεύθερης Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η ΔΕΗ, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, τηρεί απαρέγκλιτα τους ανωτέρω ισχύοντες Κώδικες, υποβάλλοντας καθημερινά οικονομικές προσφορές για την ένταξη των μονάδων της στον αρμόδιο Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ), ακολουθώντας πάντα την ίδια μεθοδολογία, τόσο πριν όσο και μετά την ένταξη της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης (ΕΝΘΕΣ).

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, όπως προβλέπεται από τους κώδικες, η ένταξη των μονάδων στο Σύστημα καθορίζεται από τον ΔΕΣΜΗΕ ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις υποβληθείσες προσφορές , το φορτίο του Συστήματος, τη διαθεσιμότητα των Μονάδων και τους τεχνικούς περιορισμούς τους καθώς και τη λειτουργία των Υδροηλεκτρικών Σταθμών ανάλογα με τις εισροές και την ανάγκη διαμόρφωσης υδατικών αποθεμάτων.

Αναφορικά με τις Μονάδες του Νοτίου Συστήματος (Λαύριο - Αγ. Γεώργιος), παρόλο που υποβάλλονται οικονομικές προσφορές υψηλότερες και αυτών της ΕΝΘΕΣ (70ευρώ/MWh) αυτές εντάσσονται κατά προτεραιότητα από τον ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ λόγω αναγκών στήριξης του Νοτίου Συστήματος και λειτουργούν στα τεχνικά τους ελάχιστα, χωρίς αυτό να επηρεάζει την διαμόρφωση της οριακής τιμής του Συστήματος.

Ο τρόπος αυτός λειτουργίας ο οποίος είναι οικονομικά επαχθής για τη ΔΕΗ επιβάλλεται από τον ΔΕΣΜΗΕ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποτρέπεται η ένταξη Μονάδων από το Βορρά, ακόμη και με οικονομικότερες προσφορές, όταν τα φορτία δεν το επιτρέπουν.

Είναι επομένως άδικο να αποδίδεται στη ΔΕΗ πρόθεση χειραγώγησης της αγοράς τη στιγμή που η ΔΕΗ ακόμη και με οικονομική ζημία της, εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της για τη στήριξη του Διασυνδεδεμένου Δικτύου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.