Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και ξένων ηγετών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, ενώ παράλληλα κορυφώνονται η αγωνία και η ανησυχία από το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και ξένων ηγετών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, ενώ παράλληλα κορυφώνονται η αγωνία και η ανησυχία από το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας.
Ο φόβος αποσύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τον περιέγραψε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις που θα είχε για την Ελλάδα η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας, έχουν προκαλέσει πρωτοφανή πολιτική κινητοποίηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ με στόχο την επίτευξη μιας λύσης τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Από χθες Σάββατο, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε κύκλο επαφών με συνεργάτες του και την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, ενώ σήμερα Κυριακή συνεδρίασε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο για να καθορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ενόψει των αυριανών συνεδριάσεων του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.
Ωστόσο αύριο Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με την συμμετοχή του Πρωθυπουργού, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Τη συνάντηση έχει ζητήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος νωρίτερα θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Το κλίμα των έντονων διεργασιών δίνουν όχι μόνο οι επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και οι συνεχείς δηλώσεις και συναντήσεις ξένων ηγετών με επίκεντρο την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα.
Κυβερνητική πηγή στην Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει συνολική συμφωνία.
Ο δείκτης ανησυχίας είναι προφανής και στην ίδια τη Γερμανία και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντικαγκελάριου και προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γάμπριελ σε κλειστή κομματική εκδήλωση ότι «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μοιραίο σημάδι». Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ «ο εθνικισμός αυξάνεται ήδη παντού στην Ευρώπη και μια αποτυχία στο δράμα του χρέους θα ενίσχυε αυτή την τάση. Υπάρχει ο κίνδυνος ευρωπαϊκής αποσύνθεσης».
Όπως μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα οι ανταποκριτές του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου από τις Βρυξέλλες, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι επαφές του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μερκελ καθώς και τους ιθύνοντες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι πυκνές και συνεχείς.
Ανέφεραν ακόμη ότι τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα Κυριακή - και ενώ οι θεσμοί τελούσαν εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων - συνεδρίαζαν οι επικεφαλής των εκπροσώπων της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Στόχος της εν λόγω συνεδρίασης ήταν να προετοιμάσει το έδαφος εν όψει της αυριανής συνόδου του Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιδιώκει συνολική λύση και έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό, οι πιστωτές έχουν τονίσει ότι ζητούν συγκεκριμένο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και υπό αυτό το πρίσμα, οι προσπάθειες τα επόμενα 24ωρα θα επικεντρωθούν στην σύγκλιση των διαφορών.
Χαρακτηριστική των προσπαθειών που γίνονται για την επίτευξη συμφωνίας ήταν και η δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι «δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα» . Ο κ. Ολάντ είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι και στην δήλωσή του σημείωσε:
«Υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή. Σε ότι αφορά την αλληλεγγύη πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη. Τι θέλουν να πουν Ιταλία και Γαλλία; Ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν σήμερα και αύριο. Την Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δυο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει».
Σημειώνεται ότι είναι πιθανό, οι διεργασίες να συνεχιστούν μέχρι και την τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 και 26 Ιουνίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ